Slovenija na rasprodaji

Slovenija na rasprodaji

22 јуна 2013

images-1408698766Prodaje se cela Slovenija, najkraći je raport iz Ljubljane, gde je u petakparlament po hitnom postupku usvojio odluku o prodaji 15 najvećih i najpoznatijih preduzeća i brendova. Tako će na „doboš“ ići „Elan“, „Paloma“, „Telekom Slovenije“, „Aerodrom Ljubljana“, „Unior“, „Žito“, „Terme Olimpija“, „Gospodarsko rastavišče“, „Tehnika“, Nova kreditna banka Maribor, „Cinkarna Celje“, „Foton“ i „Helios“.

To je tek prvi paket najpoznatijih slovenačkih firmi kojih se odriče država i idu u hitnu privatizaciju, a veoma brzo sledi i novi spisak sa dvadesetak firmi, do juče ponos slovenačke privrede.

Za hitnu prodaju od 68 poslanika 46 je bilo „za“, dok je dvadesetak smatralo da se time Slovenija odriče nacionalnog bogatstva i da je reč o rasprodaji porodičnog srebra.- To je veleizdaja, pri prodaji će mnogi umočiti prste u pekmez – komentarisali su predlog poslanici iz Janšinog SDS-a. Koalicioni partneri u vladi Alenke Bratušek su tvrdili da se time država sklanja iz privrede, a da politika nije bila poslednjih dvadesetak godina dobar gospodar.

Dobar deo slovenačke javnosti je u šoku, jer će strancima pripasti brendovi po kojima je Slovenija bila poznata u regionu, ali i u Evropi. Sada sledi prodaja osiguravajućeg društva „Triglav“ i „Petrola“, a onda i Nove Ljubljanske banke, pa se mnogi pitaju hoće li Sloveniji išta da ostane. Katastrofalno stanje budžeta, međutim, ne daje mogućnost vladi da čeka sa prodajom, a tu inicijativu je podržala i Evropska komisija.

Slovencima je stalo da do prodaje najpoznatijih preduzeća dođe što pre, jer su za neka već sada zainteresovani inostrani partneri. Amerikanci i Austrijanci žele da kupe „Helios“, a i mnoga hrvatska preduzeća imaju planove da investiraju u Sloveniji, pošto su dva najjača tajkuna, Ivica Todorić i Emil Tedeski već na tom tržištu.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u