СЛОВЕНИЈА предала писмо ЕК с предлогом тужбе против Хрватске

SLOVENIJA predala pismo EK s predlogom tužbe protiv Hrvatske

16 marta 2018

Slovenija je predala pismo Evropskoj komisiji sa predlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici. Predajom tog pisma formalno bi trebalo da počne rok od tri meseca u kojem bi Komisija trebalo da se izjasni hoće li sama da preuzme ovaj slučaj, navode STA i Hina.

Predajom tog pisma formalno bi trebalo da počne rok od tri meseca u kojem bi Komisija trebalo da se izjasni hoće li sama da preuzme ovaj slučaj, navode STA i Hina.

Slovenačka vlada je u sredu, na poslednjoj redovnoj sednici pre ostavke premijera Mira Cerara, prihvatila sadržaj pisma i obavezala se na podizanje tužbe protiv Hrvatske pred Evropskim sudom ako to ne učini Evropska komisija i ako Hrvatska bude i dalje odlagala primenu arbitražne odluke.

Sadržaj pisma koje bi, prema nezvaničnim informacijama, slovenačke diplomate u danas trebalo da predaju Evropskoj komisiji, zasada je pod oznakom tajnosti.

Navodi se da, prema do sada poznatim informacijama, pismo sadrži opise konkretnih primera kršenja evropskog prava, zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o razgraničenju dve države, a time se u njemu nalaze i svi elementi tužbe.

Prema nezvaničnim informacijama, u pismu je više od stotinu stranica materijala.

Navodi se da će, nakon što primi pismo, Evropska komisija imati tri meseca za odgovor i odluku o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Hrvatske i preuzeti ovaj slučaj u svoje ruke.

Ako se to ne dogodi, Slovenija će sama nastaviti sa radnjama pokretanja tužbe.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *