Slovenija rasprodaje svoje firme

Slovenija rasprodaje svoje firme

12 avgusta 2013

620px-Flag-map_of_Slovenia.svgU SLOVENIJI glavna tema vlade je rasprodaja preduzeća sa velikim udelom društvenog kapitala.

Prvo je država pokrenula prodaju na desetine firmi gde ima većinskog udela, kako bi mogla da sredi finansije i stane „na noge“.

Vlada Slovenije nedavno je odlučila da proda 15 državnih firmi, kako bi stabilizovala ekonomiju i vratila dugove.

Tako bi kompanije poput „Adrija ervejza“, „Elana“, „Palome“, „Heliosa“ i „Telekoma Slovenije“ mogle da promene vlasnika. Na spisku za prodaju su i Aerodrom „Ljubljana“, „Tehnika“, Nova Kreditna banka Maribor, „Cinkarna Celje“, „Gospodarsko razstavišče“, Terme „Olimija“, „Unior“, „Žito“, „Foton“.

Pored toga, već ovog septembra biće raspisani konkursi i za prodaju firme „Radenska“, kao i novinsko-izdavačkih kuća „Delo“ i „Večer“, koji su u većinskom vlasništvu „Pivovarne Laško“. Grupa „Pivovarna Laško“ se sa bankama poveriocima dogovorila o reprogamiranju zajma u vrednosti 350 miliona evra i prodajom pomenutih firmi namerava da poravna svoja dugovanja.

U tu svrhu će se „Laško“ odreći i svog učešća u kosovskoj pivari „Bira Peja“, odnosno „Pećka pivara“. Kako tvrdi „Pivovarna Laško“, cilj joj je da proda pomenuta preduzeća društveno odgovornim strateškim partnerima, koji će brinuti o radnim mestima, rastu i razvoju, kao i o očuvanju njihovih robnih marki. Grupa „Pivovarna Laško“, u kojoj su „Pivovarna Union“ i „Radenska“, ove godine je ostvarila 76 miliona evra prihoda i 11,4 miliona evra dobiti iz poslovanja, što je za milion evra više nego prošle godine.

Prodajom „Merkatora“, čiji je deo akcija od 24 odsto u vlasništvu te pivare, ona bi zaradila još 105 miliona evra i do aprila iduće godine, kada ističe dogovor sa bankama o reprogramiranju duga, održala solventnost.

– Naš cilj je da postignemo zaduženost, koja bi nam omogućila normalno poslovanje i iskazivala od tri do četiri puta višak dobiti iz poslovanja pre amortizacije (EBITD), koju iskazuju prosečne evropske pivare – rekao je Dušan Zorko, predsednik uprave „Pivovarne Laško“.

BRŽA PRIVATIZACIJA
SLOVENIJA privatizacijom želi da pošalje signal stranim investitorima, ali i Evropskoj komisiji, koja od Slovenije očekuje bržu privatizaciju. Pre svega, radi stabilizacije njenih javnih finansija, kao i smanjivanja uloge države u korporativnom upravljanju, budući da se računa da je u Sloveniji državni sektor u bankama i preduzećima prevelik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *