Slučaj Cvijan

Slučaj Cvijan

1 februara 2013

milanovicPiše: Ozren Milanović

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu Vladimir Cvijan u svojstvu advokata vršio je pritisak na sudiju Vladimira Mesarovića tražeći da ukine pritvor njegovom branjeniku. To piše u dopisu koji je predsednik suda prosledio 30. novembra prošle godine tužilaštvu, predsedniku Narodne skupštine, Visokom savetu sudstva, Ministarstvu pravde i državne uprave, Advokatskoj komori…

Vladimir Cvijan nije „običan advokat”, on je poslanik i predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije što svemu daje posebnu težinu. Doduše, on je prema članu 40.Zakona o advokaturi, kada je postao poslanik i predsednik navedenog skupštinskog odbora, pismenom izjavom potvrdio da ostaje u advokaturi i da će poslanički mandat da obavlja volonterski, tako da po propisima nije u sukobu interesa. I nije jedini advokat koji je poslanik.

Zašto institucije nisu reagovale na tvrdnju suda da je Cvijan radio nešto što je zabranjeno i kažnjivo? Da li su „pretrpani poslom” ili ih ta tema ne dodiruje iz političko-stranačkih i ostalih zasad neutvrđenih razloga, ostaje da se nagađa. Ali, zarad teških međusobnih optužbi koje bacaju lošu senku na pravosuđe i državne institucije trebalo bi na čistac isterati istinu. Mesarović je prijavio pretnje, Cvijan ih opovrgao preko novina. Svedoka ima, kamere beleže svaki korak u ataru Specijalnog suda… Ko je taj koji je trebalo da reaguje i utvrdi relevantne činjenice i sprovede postupak. Očigledno, kad nije niko, onda tu nešto debelo nije u redu.

Sukob se„vuče” odranije.

Političko-pravosudnom „pazlu” nazvanom „Cvijan–Mesarović” nedostaje više „kockica” da bi slika bila potpuna i da bi čvor (ili spor) bio razrešen. Sukob je počeo još od kada se Vladimir Cvijan, tada već bivši vršilac dužnostigeneralnog sekretara predsednika Srbije susreo sa Natom Mesarović, majkom sudije Vladimira. Taj susret su različito opisali. Cvijan je tajno snimao razgovor, Cvijan nije snimao razgovor, ukazao je na korupciju pri izboru sudija, nije ukazao…

Sukob je oživljen kada je pre izvesnog vremena Cvijan, sada poslanik i predsednik skupštinskog odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo optužio u medijima Natu Mesarović, predsednicu Vrhovnog kasacionog suda da je ona najodgovornija za korupciju u pravosuđu i da će uskoro biti smenjena. Potom je Snežana Malović, bivša ministarka iznela teške optužbe na račun Cvijana i njegovih pretnji upućenih Vladimiru Mesaroviću.

Da su institucije i pojedinci kojima je u opisu posla da daju odgovor na pitanje da li je Cvijan pretio sudiji, radili svoj posao slučaj bi odavno bio rešen. Pošto nisu slučaj se pretvorio u politički i to jeste najbolji način da nikada ne bude rešen i da niko ne snosi posledice zato što nije radio posao za koji prima platu. Ljudi koji nisu radili svoj posao ili zato što su lenji ili zato što se plaše vlasti trebalo bi da izgube najveću privilegiju koju danas imaju u Srbiji – posao.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *