SLUČAJ KARADŽIĆ: Završna reč Radovanu Karadžiću od 29. septembra do 2. oktobra

SLUČAJ KARADŽIĆ: Završna reč Radovanu Karadžiću od 29. septembra do 2. oktobra

7 aprila 2014

KaradzicSudsko veće Haškog tribunala odlučilo je da završne reči na suđenju nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću budu iznesene od 29. septembra do 2. oktobra, saopštio je danas Tribunal.

U saopštenju je navedeno da će Tužilaštvo i optuženi imati po 10 časova na raspolaganju da iznesu završne reči, kao i po sat i po vremena za iznošenje opovrgavajućih argumenta ili replika.

Predviđeno je da sudsko veće može da postavi pitanja svakoj od strana u bilo kom trenutku tokom iznošenja završnih reči, kao i nakon što strane završe izlaganje.

U saopštenju Trbunala objašnjava se da vreme koje je optuženom preostalo za iznošenje odbrane nema uticaja na vreme koje bi trebalo da zahteva za iznošenje završne reči.

U obrazloženju sudske odluke navodi se da je Karadžić 28. marta sudskom veću dostavio podnesak u kojem zahteva da mu na raspolaganje bude stavljeno 17 časova za izlaganje završne reči, uz napomenu da mu je toliko vremena preostalo za iznošenje odbrane.

Haško tužilaštvo je istog dana kada i Karadžić sudskom veću Tribunala dostavilo podnesak u kojem zahteva devet časova za izlaganje završne reči, kao i dodatnih 90 minuta za opovrgavajuće argumente.

Karadžić je pred Tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH.

Uhapšen je 21. jula 2008. godine, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *