„Случај Клечка“ је тријумф неправде

„Slučaj Klečka“ je trijumf nepravde

26 maja 2017

Odluku Vrhovnog suda Kosova da odbaci zahtev tužioca u „slučaju Klečka“, čime je potvrđena ranija odluka o oslobađanju Fatmira Ljimaja i grupe Albanaca osumnjičenih za ratne zločine, naišla je na revolt porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na KiM. Prema saznanjima „Novosti“, u logoru Klečka bilo je više desetina kidnapovanih Srba koji su na najsvirepiji način pogubljeni tokom 1998. i 1999. godine.

– Pretragom terena u Klečki juna 1998. godine pronašli smo više lokacija na kojima su počinjeni zločini nad kidnapovanim civilima koji su pogubljeni na najsvirepiji način, a njihova tela su, kako smo ustanovili, potom bacana u svojevrsni krematorijum. U njemu smo pronašli veliku količinu ljudskih kostiju, koje smo tokom kasnijeg veštačenja na Institutu za sudsku medicinu u Prištini uspeli da spojimo u 12 skeleta – kaže za naš list Danica Marinković, tadašnji istražni sudija prištinskog suda, koja se bavila istragom ovog jednog od najtežih zločina počinjenih nad srpskim civilima na Kosmetu tokom 1998. godine i dodaje da su među žrtvama bili i trudna žena i jedno dete.

I dok iz Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih Srba navode saznanja da se u ovom logoru nalazilo i oko 45 kidnapovanih Srba čija su tela prebačena na druge lokacije, Simo Spasić, predsednik Udruženja, opominje da su kidnapovani Srbi u ovom logoru pogubljeni na najmonstruozniji način.

– Posle svirepog iživljavanja, srpskim civilima, koje su držali zatočene u ovom logoru, odsecali su sekirama delove tela koje su potom bacali u krečanu, odnosno svojevrsni krematorijum – opominje Spasić i podseća da su za te zločine koji su ponovljeni i 1999. godine kada je u ovom logoru pronađeno pet tela srpskih vojnika, glavni osumnjičeni braća Ljuan i Bekim Mazreku, koji su tokom istrage isticali da je zločine naređivao Fatmir Ljimaj, koji je takođe oslobođen krivice.

– Porodice žrtava dodatno boli to što su na zahtev međunarodne zajednice, srpske vlasti 21. marta 2002. godine, oslobodile braću Mazreku, ključne svedoke u slučaju logora Klečka. Tada je iz Kazneno-popravnog doma u Nišu oslobođeno 160 albanskih terorista među kojima i braća Mazreku, što je bio dodatni udarac za porodice kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosmetu – dodaje Spasić, a odluku kosovskog Vrhovnog suda da odbaci zahtev tužioca, odnosno oslobodi osumnjičene u slučaju logora Klečka, osudila je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ocenjujući da je ta odluka trijumf nepravde.

NEVINE SRPSKE ŽRTVE

– OSIM što tokom prethodnih osamnaest godina niko nije odgovarao za srpske žrtve, nas porodice dodatno potresa činjenica što albanske vlasti pokušavaju da oslobode krivice sve zločince koji su na najsurovije načine ubijali Srbe na Kosmetu počev od 1998. godine pa nadalje – kaže za „Novosti“ Olgica Kostić Božanić kojoj je kidnapovano 14 članova porodice, a čija su tela pronađena u masovnoj grobnici Volujak, iako se sumnja da su pogubljeni u logoru Klečka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *