SLUČAJ ŠEŠELJA U HAGU: Iživljavanje pod maskom pravde

SLUČAJ ŠEŠELJA U HAGU: Iživljavanje pod maskom pravde

30 septembra 2013

VojisavSeseljNema dileme da će kao najduže suđenje u istoriji Haškog tribunala ostati ubeležen proces protiv Vojislava Šešelja, lidera radikala, koje još nije završeno, a ne zna se ni kada će biti pošto je usvojen zahtev za izuzeće sudije danskog Frederika Harhofa. Tribunal je zbog toga na neodređeno vreme odložio izricanje presude zakazano provobitno za 30. oktobar ove godine.

Ni sam Šešelj ne zna u kom smeru bi moglo da se nastavi ovo deceniju dugo suđenje, a u nebranom grožđu je i sudsko veće predvođeno sudijom Žan-Klodom Antonetijem, ali i tužilaštvo, jer se novonastala situacija ne nalazi u pravilima Tribunala.

„Pravilnik haškog suda ne poznaje termin „diskalifikovanja sudije“, a to se desilo sa Harhofom, koji je izuzet iz sudskog veća na zahtev Šešelja“, kaže beogradski advokat Sava Anđelković.

On dodaje da je sve što se dešava u Haškom tribunalu u slučaju Vojislava Šešelja diskutabilno, jer je zasnovano na nepoštovanju prava. Da apsurd bude još veći, nije sasvim jasno ni kako bi moglo, eventualno, da izgleda ponovljeno suđenje.
Advokat Toma Fila kaže da bi u obzir prvo trebalo uzeti to što je diskvalifikovani sudija Harhof bio „ad litem“ sudija, a ne stalni.

„To znači da ne može odmah da ga zameni drugi sudija, a pogotovo ne stalni. Da bi se izabrao novi sudija države članice UN trebalo bi da predlože svoje kandidate, između kojih bi Generalna skupština izabrala jednog. Onda bi ovo tročlano veće trebalo da pita Šešelja da li želi da se proces nastavi u sadašnjoj fazi ili da krene ispočetka. On bi verovatno tražio da se primeni ovo drugo. Drugačiji postupak nije ni moguć“, smatra Fila i dodaje da jedino reč sadizam može da opiše odnos i postupanje prema Šešelju.

„U istoriji pravosuđa mnoge stvari koje su se dešavale u Haškom tribunalu Vojislavu Šešelju ostaće upisane sramnim slovima. Pre svega, Šešelj je sam otišao u Haški tribunal i to odmah po podizanju optužnice. Ipak, na početak suđenja je čekao četiri godine, a to vreme mogao je da bude i na slobodi, jer je bilo jasno da nema nameru da se krije od Tribunala. Međutim, finansijerima ovog ad hok suda, nije odgovaralo da prvi čovek SRS-a bude na slobodi i u Srbiji“, podseća advokat Anđelković.

U Beogradu do Nove godine?

„Prošle nedelje je, koliko mi je poznato, pravni tim lidera radikala podneo zahtev za oslobađanje Vojislava Šešelja i videćemo kakvu će odluku doneti ovaj ad hok sud. U svakom slučaju, optimista sam i realno je očekivati Šešeljev povratak u Beograd za najduže tri meseca“, smatra beogradski advokat Sava Anđelković.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *