SLUČAJ STEFANOVIĆ: Vise od 1.800 srpskih naučnika tražilo nezavisnu kmosiju za ispitivanje doktorata

SLUČAJ STEFANOVIĆ: Vise od 1.800 srpskih naučnika tražilo nezavisnu kmosiju za ispitivanje doktorata

22 juna 2014

stefanovicPotpisnici peticije traže i da se ubuduće sve master i doktorske disertacije stečene na univerzitetima u Srbiji, kako privatnim tako i državnim, objavljuju u elektronskoj formi, kako bi bile dostupne široj akademskoj javnosti.

Vise od 1.800 naučnika i univerzitetskih radnika iz Srbije i inostranstva podržalo je Peticiju o zaštiti akademske časti u Srbiji, koja je prosleđena resornom ministarstvu, Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, Nacionalnom savetu za naučni i tehnološki razvoj, Konferenciji univerziteta Srbije i Komisiji za sticanje naučnih zvanja.

Peticiju, koja je organizovana posredstvom Interneta, na adrese pomenutih institucija je uputio profesor kriminologije na Univerzitetu Južnog Mejna Dušan Bjelić.

Peticijom se daje podrška naučnim radnicima koji su posredstvom veb-sajta „Peščanik” ukazivali na neetičke radnje u delu univerzitetske zajednice Srbije i inicirali debatu o ključnim pitanjima koja se tiču višegodišnjeg urušavanja obrazovnog sistema Srbije i njene akademske zajednice.

Potpisnici peticije pozivaju nadležne institucije, pre svega Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da bez odlaganja formira nezavisnu akademsku komisiju, sačinjenu od uglednih i nekompromitovanih profesora iz Srbije i inostranstva, koja bi dala odgovore na tvrdnje o plagiranim delovima, kao i naučnom kvalitetu, doktorske disertacije ministra Nebojše Stefanovića.

Peticijom se zahteva i preispitivanje akreditacije Megatrend univerziteta, naročito za dodeljivanje zvanja doktora nauka, imajući u vidu indicije o brojnim kršenjima etičkih normi.

Zahteva se takođe da se u budućnosti ispitaju svi slučajevi ove prirode, kako na privatnim tako i na državnim univerzitetima i da se prilikom akreditacije univerzitetskih programa naročito uzmu u obzir poštovanje etičkih standarda i pravila i posedovanje odgovarajućih mehanizama za ispitivanje svake ozbiljne indicije o kršenju etičkih normi.

Potpisnici peticije traže i da se ubuduće sve master i doktorske disertacije stečene na univerzitetima u Srbiji, kako privatnim tako i državnim, objavljuju u elektronskoj formi, kako bi bile dostupne široj akademskoj javnosti.

Potpisnici peticije, takođe, pozivaju sve institucije i učesnike u debati da ovom problemu pristupe odgovorno i da ga ne predstavljaju kao političko, već kao akademsko pitanje.

Među potpisnicima je 1.029 pripadnika naučne zajednice iz Srbije i 451 pripadnik naučne zajednice iz inostranstva, a podršku je dalo još 1.532 ljudi koji nisu naučni radnici, a koji su mahom diplomci univerziteta u Srbiji, studenti, ili su na drugi način vezani za univerzitet ili visoko obrazovanje.

Među potpisnicima su, kako se navodi, Vladeta Janković, Pavle Petrović, Aleksandra Smiljanić, Danica Popović, Dušan Pavlović, Slobodan Antonić, Miodrag Jovanović, Boris Begović, Dušan Teodorović, Milan Vukomanović, Miodrag Stojković, Milena Dragićević-Šešić, Vesna Rakić Vodinelić, Mileta Prodanović, Ivo Visković, Žarko Trebješanin i mnogi drugi poznati i ugledni članovi naučne zajednice.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *