Slučaj Titovog sefa

Slučaj Titovog sefa

15 septembra 2013

Sasa Miric2Piše: Saša Mirić

Oko 30 kilograma zlata u polugama i u prahu, 2.663 komada velikih i malih zlatnika, 149 dijamanata i brilijanata, 1.271 komad numizmatičkog novca ogromne vrednosti, 13 odlikovanja, 251 predmet od zlata i drugih plemenitih metala koji su pre Drugog svetskog rata čuvani u trezoru Narodne banke Jugoslavije, 18 kompleta posuđa od srebra sa pozlatom, 83 komada manjih predmeta poput medaljona, bisera, privesaka, znački i pozlaćene dugmadi…

Sve ovo, uz još neke „stvarčice“ i „nešto malo“ dolara i maraka pronađeno je u tzv. Titovom sefu koji je bio zapečaćen pod oznakom „Depo 555“ Predsedništva SFRJ. Sef je otvoren u aprilu ove godine, a državna komisija Republike Srbije utvrdila je da je većina pomenutih predmeta pripadala članovima srpske kraljevske dinastije Karađorđević! Šta je bio motiv Josipa Broza da sve ove predmete „skloni“ upravo u svoj sef?! S obzirom na to da je taj čovek decenijama vladao na idelogiji socijalne pravde i poštenja, teško je poverovati da je „prisvojio“ ili „ukrao“ svo to blago. Ili ipak jeste?! Ako jeste, onda mu se uz sva ona silna zvanja kojima se kitio za života može dodati i titula – „kralj lopova“. Tako naš narod zove „najbolje“ one koji kradu tuđe.

Mnogi obični mali ljudi od Triglava do Đevđelije i danas su skloni idealizaciji Brozovog lika i dela, zanemarujući činjenicu da i tri decenije nakon njegove smrti ispaštamo zbog njegove utopijske, da ne kažemo lopovske politike. Jer, ako je maršal bio sklon da otuđi, prisvoji, skolni, da ne kažemo ukrade, onda ne čudi što se i svi „mali Brozovi“ koje „narodi i narodnosti“ trpe već 20 godina u raznim državama i državicama nastalim na razvalinama SFRJ, bahate nad sopstvenim građanima.

Realno, tako nešto su teško mogli da nauče po kampovima stranih obaveštajnih službi koje su ih „preuzele“ 90-tih godina prošlog veka.Pre će biti da su takav obrazac ponašanja nasledili od Brozovih kadrovika koji su ih učili prvim koracima u manipulisanju narodnim masama. Nema sumnje da su dobro izučili zanat jer danas na Balkanu, od istog onog Triglava do iste one Đevđelije, imamo na hiljade nerelano bogatih funkcionera na svim nivoima vlasti, kao i milione nerealno siromašnih građana koji iz sebe teško mogu da izbace ono poštenje i osećaj za pravdu i pravedno o čemu im je „solio“ Josip Broz.

Mnogi će reći da je teza o Brozovoj krivici za muke današnjih generacija na Balkanu – obična fraza. Takvi će kao argument najčešće da izbace onu čuvenu kako se u njegovo vreme živelo mnogo bolje. Ipak, ono što nam je otkrio „Depo 555“ ukazuje da ni taj Broz nije bio baš onakav kakvim ga je narod video. A šta bi se tek sve otkrilo kada bi neko stvarno pošten, hrabar i pravedan otvorio na hiljade sefova svih naših „malih Brozova“?! Uh…

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *