SLUČAJ UBISTVA NOVINARA: Policijska beleška demantuje Janjuševića

SLUČAJ UBISTVA NOVINARA: Policijska beleška demantuje Janjuševića

20 decembra 2013

hro-janjusevic-malaIako službena beleška pobija njegovu tvrdnju, Zoran Janjušević, nekadašnji saradnik premijera Zorana Đinđića, i dalje negira da je odbio „detektor laži“ u istrazi za ubistvo Milana Pantića, novinara „Novosti“. On je izjavio i kako nema nikakve veze sa Cementarom „Novi Popovac“, mada postoje svedočenja da je kao predstavnik Vlade Srbije prisustvovao jednoj od sednica Upravnog odbora ovog preduzeća.

Bilo je to u periodu kada je pripremana privatizacija i kada je Nemanja Kolesar, takođe član Đinđićevog kabineta, bio predsednik upravnog odbora u ovom preduzeću.

Upravo o malverzacijama u cementari u Novom Popovcu, kraj Paraćina, Pantić je intenzivno pisao tokom aprila i maja 2001, a ubijen je 11. juna iste godine. Tender je raspisan mesec dana kasnije.

U tekstu sa naslovom „Mućke na vidiku“ otvorio je pitanje o štetnim kompenzacijama sa firmom „Eko Montenegro Podgorica“. Postavio je pitanje i da li će 2.000 radnika ostati bez posla, kao i da je novoimenovani direktor Darko Križan blizak demokratskim vlastima, ali i novim vlasnicima. I u članku objavljenom 17. maja, piše o radnicima koji će ostati bez posla, pominjući Vladu Srbije i novo rukovodstvo Cementare.

Jedan od „spornih“ članaka štampan je pod naslovom „Direktor kao gospodar“. Tu se novi direktor Križan tereti za apsolutni monopol. Navedeno je da po nalogu iz Beograda Cementara što pre ide inostranom kupcu. Pisao je i o mesečnim primanjima Križana, o tome da je prisvojio stan i automobil, da je određenim kupcima dozvolio monopol, da gas ne kupuje direktno od državnog preduzeća, već preko privatnog posrednika…

Malverzacije u „Novom Popovcu“ bile su jedna od glavnih tema kojima se Pantić bavio u periodu pre nego što je mučki pretučen na smrt, u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Tako su i inspektori, u sasvim drugoj istrazi, onoj o zloupotrebama službenog položaja u Cementari, došli do činjenica da se oba slučaja ukrštaju.

Iako je bio jedan od glavnih predmeta njegovog napada, Križan je pristao na poligrafsko testiranje. Nije „pao“ na detektoru laži. Kolesar je priznao da je odbio poligrafsko ispitivanje, dok Janjušević i dalje tvrdi da mu poligraf nije ni nuđen. On je optužio Verana Matića, predsednika Komisije za ispitivanje ubistava novinara, da je „uhvaćen u laži“, kao i da ga optužuje zbog ličnih motiva.

– Medijima sam dostavio jedinu i pravu službenu belešku u kojoj se nedvosmisleno potvrđuje da mi nije ponuđen poligraf tokom policijskog ispitivanja – poručio je u četvrtak Janjušević. – Svaki policijski pripravnik zna da se poligraf nudi pre policijskog ispitivanja. Nije moguće da mi je poligraf ponuđen tek kada sam napustio zgradu policije i da je onda policajac napravio službenu belešku o tome.

Da Janjušević, ipak, ne govori istinu, pokazuje druga službena beleška, sastavljena o samom davanju iskaza. Tu je navedeno da je odbio poligrafsko testiranje, jer je već „izneo sva saznanja i nema šta da doda“.

– Komisija za istraživanje ubistava novinara na osnovu službene beleške demantuje sve navode koje je Zoran Janjušević izneo medijima u protekla dva dana – kaže se u saopštenju koje je potpisao Veran Matić.

– U ovom slučaju reč je o predistražnim radnjama koje Komisija nema ovlašćenja da obavlja, pa bi svaka dalja komunikacija trebalo da se obavlja sa MUP i drugim nadležnim institucijama – naveo je Matić.

STOTINE NA POLIGRAFU

Oko 1.600 ljudi ispitano je u slučaju ubistva Milana Pantića, za poslednjih 12 godina. Tokom svih prethodnih istraga, 300 je bilo na poligrafskom ispitivanju. Janjušević i Kolesar su među retkima koji su odbili „detektor laži“. Među saslušanima najbrojniji su Jagodinci, jer je ubijeni novinar „Novosti“ izveštavao najviše o privrednom kriminalu u ovom gradu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *