Slučajni izbori na pomolu?

Slučajni izbori na pomolu?

1 avgusta 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Baš kad su se svi lijepo trebali raspustiti i krenuti na godišnje odmore, zajedno s praznicima do 18. kolovoza, nastupili su za Vladu problemi. Cijeli niz negativnih vijesti sručio se na glavu premijera Zorana Milanovića. Sve je počelo s napisima u stranim medijima da je »Hrvatska bolesna i u njoj vlada nered«, pa se nastavilo s kišama i lošom turističkom sezonom uz dramatičan pad prihoda od PDV-a, a onda su se pojavili i novi zastrašujući negativni podaci o tome da je inozemni dug dosegao 108 posto BDP-a, a industrijska proizvodnja, koja je otpočetka godine stalno rasla, u lipnju je opet u minusu, i to za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec.

Pokazatelji su bili suprotni, dakle pozitivni, zajedno s vijestima o rastu izvoza, ali evo statistika je neumoljiva. Volja za moći nije dovoljna. Primjerice, godišnji rast duga opće države od 16,8 posto zorno ilustrira razmjerno visoke potrebe države za (re)financiranjem njezinih obveza, ističu analitičari, a to znači da će i taj trošak u naredno vrijeme samo rasti. Kad se svemu tome pribroji i trošak za sanaciju poplava koji iznosi najmanje milijardu kuna, što se hitno mora naći u najavljenom rebalansu, jasno je da se Vladi crno piše.

Sada više nitko ne može bježati ni od činjenice da će se morati rezati plaće – što i ne čudi ako se zna da 20.000 ljudi u javnoj upravi mjesečno zarađuje više od 10.000 kuna neto. Zato je »dvojac za kresanje«, Branko Grčić i Mirando Mrsić, i najavio novosti: zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće linearno smanjivati, ali će se »rezati« sva primanja, a ne samo ona veća od 10.000 kuna. Iako je dio zaposlenih u javnom sektoru već ostao bez regresa, božićnica i raznih naknada, U trenutku dok su zaposleni kod privatnika ostajali u zadnjih par godina krize i bez pola svojih nekadašnjih plaća, javne službenike tek čeka njihova pokora.

A na koncu, da su u Vladi zaista očajni zbog pada prihoda i zabludjelih rashoda, potvrdili su Grčić i Mrsić najavom uvođenja još novih poreza: porez na nekretnine plaćat ćemo od 1. siječnja 2016. godine, a porez na kamate na štednju uvodi se od 1. siječnja 2015. godine. Ovi porezi nisu nimalo sporni ako je riječ o socijaldemokratskoj vladi, dapače SDP je to trebao učiniti još 2012. godine, no dok se istodobno porezno rasterećuju plaće srednje razine menadžera, one iznad 9.000 kuna, jasno je samo da su u ovoj Vladi i dalje nekonzistentni i da ne prestaju vrludati između socijaldemokratskog i neoliberalnog koncepta. Što na kraju vjerojatno i producira ovaj budžetski kaos.

Nažalost, u trenutku kad je bar djelomično uspio stabilizirati svoju stranku, premijer Milanović odjednom ponovo ima novi veliki problem – upravljanje budžetom koji puca po šavovima. Sada će se ministri nastaviti sukobljavati oko kresanja u resorima, sve do donošenja rebalansa tamo negdje krajem rujna ili čak početkom listopada trajat će unutarnja bitka za proračunske stavke, koja će se nužno opet preliti i na SDP.

Rječju, novca nema, a nema ni snage za veće rezove, jer izborna godina počinje teći već najesen. Sigurno je da će se opet primjeniti recept minimalnog zadiranja u prava zaposlenih u javnim službama, i usput moliti boga da kiše prestanu, dođe pokoji turist i Slavonija ponovno ne poplavi. Valjda će biti pameti pa neće cijela ekipa iz Vlade otići na godišnji, valjda će netko ostati i raditi u Banskim dvorima na tom jadnom budžetu i u naredna tri tjedna. Jer, slučajna država uz bezglavu vlast, loša su kombinacija. Netko bi, dosta opravdano, mogao zatražiti prijevremene izbore

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *