Sme li Vučić da optuži Kirbija da laže?

Sme li Vučić da optuži Kirbija da laže?

24 jula 2014

vucic-kirbi-650x403Američki ambasador u Srbiji, Majkl Kirbi, izjavio je danas da “Srbija poštuje teritorijalni integritet svih međunarodno priznatih zemalja, ali da srpski zvaničnici nikada nisu rekli da to uključuje Ukrajinu i celu njenu teritoriju”. Vučićeva kancelarija je to odmah demonatovala istakavši da je Vučić u više navrata izneo stav da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. Međutim, Vučić nije optužio Kirbija da laže kao što je to svojevremeno izjavio za OEBS.

Kada je OEBS Vučiću uputio kritike zbog cenzure interneta tokom majskih poplava i hapšenja građana zbog pisanja po društvenim mrežama, on je te optužbe odbacio pod izgovorom da “OEBS laže”.

– I sve što radi zamenica šefa misije OEBS u Srbiji Pola Tide je pritisak na medije da vode kampanju protiv mene. Misle da ću moliti boga da prestanu. Nećete me ućutkati i neću nikada da ućutim, jer ja govorim istinu, a oni lažu”, izjavio je tada Vučić.

Takvo obraćanje premijera jedne države prema važnoj evropskoj instituciji nije primereno, ma koliko on imao radikalske krvi u sebi. Cenzure jeste bilo, OEBS nije lagao, samo što je prikupljanje fizičkih dokaza za tako nešto veoma teško i komplikovano.

Međutim, kada je američki ambasador Majkl Kirbi Vučiću uputio kritike zato što se Srbija “nikada nije izjasnila da poštuje teritorijalni integritet cele Ukrajine”, Vučić Kirbija nije optužio da laže, iako je imao puno pravo jer su Kribijeve tvrdnje netačne.

Vučić je Kirbiju slatkorečivo odgovorio na sledeći način:

Kabinet premijera Vučića obaveštava “javnost i ambasadora SAD, inače velikog prijatelja Srbije, da je lično predsednik Vlade Aleksandar Vučić više desetina puta jasno i nedvosmisleno ponovio stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, pa čak i Krima, kao sastavnog dela ukrajinske države”.

Vučić Kirbija nije optužio da je lažov već je naglasio da je on “veliki prijatelj Srbije”.

Prema Vučićevom shvatanju, i OEBS i Kirbi su lažovi. Kirbi je izneo u potpunosti netačne informacije, a OEBS je ima čvrst razlog za kritike.

Zbog čega se Vučić plaši da optuži Kirbija da laž, ali mu to nije bio problem neosnovano da učini sa OEBS-om?

Mislimo da znamo u čemu je razlika. Kritike za cenzuru Vučiću je uputila OEBS-ova predstavnica za medije, Dinja Mijatović, ali kritike zbog Ukrajine uputio je američki ambasador Majkl Kirbi.

Samo zato što je neko sa ovih prostora Vučiću uputio kritiku, ma koliko ona bila osnovana ili neosnovana, ne znači da mu je dozvoljeno da se izražava na radikalski bahat način.

Međutim, znamo veoma dobro da je američki ambasador Vučićev miljenik među ambasadorima. On je jedini ambasador koji je lično došao Vučiću da čestita izbornu pobedu u stranačkim prostorijama odmah nakon proglašenja preliminarnih rezultata.

(Teleprompter)

KOMENTARIJedan komentar

  1. marijana* says:

    kao prvo,bilo bi pozitivno da vučić nije"priznao"(ko je pa vučić da to prizna ili ne)teritorijalni integritet ukr.jer to jednostavno,nije u njegovoj nadležnosti! o tome se pita i odlučuje narod unutar ukrajine i taj narod je,u većini odlučio~ostaje im da se strane urazume,smire i definitivno zaključe mir i sporazume~a svi sa strane,ko kakav interes ima,ne smeju da utiču na njihove unutrašnje procese,već da samo prihvate,ili ne,njihovu odluku,shodno odrednicama koje je sam narod izabrao

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *