Смеч за Оскара (ВИДЕО)

Smeč za Oskara (VIDEO)

10 septembra 2017

DOK u Veneciji raste iščekivanje o tome kome će pripasti Zlatni lav, svetskom premijerom filma “Borg/Mekinro” Janusa Meca Pedersena, o rivalstvu dve teniske zvezde, večeras u Torontu počinje najveća i najznačajnija filmska smotra u Severnoj Americi. Na ovom festivalu, kojim nezvanično počinje trka za Oskar, premijerno će biti prikazano čak 48 ostvarenja.

U filmu švedskog reditelja Pedersena, u čijem je fokusu legendarni meč između Bjerna Borga i Džona Mekinroa na Vimbldonu 1980. godine, glume Šaj Labef, Sverir Gudnason i veteran Stelan Skarsgard. Još jedan provokativni film vezan za istoriju tenisa našao se na programu festivala u Torontu: “Bitka polova” Džonatana Destoua i Valeri Faris. Američke zvezde Ema Stoun i Stiv Karel igraju u ovom delu čija je tema čuveni meč između Bilija Džina Kinga i Bobija Rigsa, iz 1973. godine.

Od večeras, pa do 17. septembra, prvi put će se pred publikom naći dela od kojih mnogo očekuje. Između ostalih to su ostvarenja: “55 koraka” Bilija Augusta (sa Hilari Svonk i Helen Bonam Karter), “Kapakvidik” Džona Kurana (o saobraćajnoj nesreći iz 1969. godine u kojoj je poginula ljubavnica senatora Teda Kenedija), “Tri Hrista” Jona Avneta (u glavnoj ulozi Ričard Gir), “Molina igra” Arona Sorkina (zasnovan na ispovesti nekadašnje skijašice koja je ušla u svet pokera i našla se na meti FBI i ruske mafije), “Potapanje” Vima Vendersa (zasnovano na istoimenom romanu DŽ.M. Ledgarda) i “Ko smo mi sada” Metjua Njutona.

Neka od ovih ostvarenja sigurno će biti nominovana za najpopularniju filmsku nagradu na svetu, jer se već tradicionalno američka filmska industrija, delom zbog blizine Holivuda, opredeljuje za Filmski festival u Torontu, kao početnu stanicu za lansiranje svojih hitova.

Toronto je od glavnog toka komercijalnog američkog filma,vodećeg u svetu, izabran za glavnog promotera filmova koji će biti u trci za prestižne nagrade Oskar, što ga, delom zbog blizine Holivuda, netakmičarskog karaktera i izuzetno posvećene publike, čini omiljenim mestom velikih holivudskih zvezda.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Hrvomor says:

    Koji su ovo dibidusi ??? Čiji su oni, jesu li od dobrijeh porodica ??? :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *