Смедерево гради велику луку за крузере!

Smederevo gradi veliku luku za kruzere!

12 oktobra 2015

17286308514d8f4de4aa4b8Više decenija Smederevci čekaju da se železnička pruga izmesti iz centra grada. Konačno smo postigli dogovor i našli zajednički interes sa Vladom Srbije da to i obavimo. Radovi će početi u martu sledeće godine, za kada je planiran početak izgradnje industrijskog koloseka. Ovo za „Novosti“ najavljuje gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović i napominje da je pred nadležnima veliki posao, ali da će ovog puta istrajati da ovaj grad konačno dobije izlaz na Dunav kakav zaslužuje.

Još se ne zna koliko će tačno koštati ceo projekat, ali se procenjuje da će za njegovu realizaciju biti potrebno oko 20 miliona evra.

– Grad je prihvatio obavezu da uradi eksproprijaciju dela zemljišta koje je potrebno za izgradnju triangle i već smo u pregovorima sa vlasnicima devet objekata – objašnjava gradonačelnica.

– Za uzvrat ćemo od „Železnica“ dobiti komad zemlje ispred tvrđave, kada se podignu šine. Dalje je planirano da se putnička železnička stanica izmesti iz centra. I stari industrijski kolosek će biti podignut.

Gradonačelnica kaže da ima više razloga zbog kojih je ovaj posao prioritet za Smederevo.

– Izmestićemo prugu, izgraditi novu transportnu luku u industrijskoj zoni, a napravićemo i obaloutvrdu, koja bi trebalo da štiti grad od poplave – kaže Avramovića.

– Posle Beograda, naš grad jedini ima vertikalni kej u turističkoj luci i tu bismo mogli da sagradimo pristan za velike turističke brodove i kruzere. Sada se u tom delu nalaze dizalice, jer se deo proizvodnje limova iz Železare iz te luke transportuje dalje. Avramovićeva napominje da je srećna okolnost što postoji projekat iz 2005. godine, koji će sada pretrpeti neke izmene, jer su se stvorile i nove potrebe, pošto je otvorena nova industrijska slobodna zona.

GRADONACELNICA SMEDEREVA OSUDJENA NA 15 MESECI ZATVORA

Jasna Avramović

– Za realizaciju čitavog projekta potrebno je najmanje tri godine – kaže gradonačelnica.

– Posle izgradnje novog industrijskog koloseka i stvaranjem uslova da Železara može da zameni ovu sada privremenu luku u centru, transportnom lukom na desnoj obali Dunava, mi ćemo moći da počnemo sa podizanjem pruge. Za njeno izmeštanje sredstva će izdvojiti Ministartsvo građevine i infrastrukture i „Železnice Srbije“, a imamo i investitore koji rade u industrijskoj zoni, koji su zainteresovani da novčano učestvuju u tom poslu. Radni tim koji čine predstavnici više ministarstava i gradskih službi će razmatrati sve mogućnosti. Videćemo sa „Železnicama“ i Agencijom za luke da ti investitori ne postanu vlasnici koloseka, već da mogu jedno vreme da koriste prugu, a da im takse budu niže određeno vreme.

Smederevo bi do 2019. godine trebalo da dobije potpuno drugačiji izgled. Plaže, turistička luka, šetalište, biciklističke staze samo su deo ovog ambicioznog projekta.

HOTEL SA ČETIRI ZVEZDICE

Trenutno u Smederevu imamo nekoliko malih hotela i hostela, sa ukupno 200 ležajeva, koji su svakog dana popunjeni – kaže Avramovićeva.

– Imamo, međutim, zainteresovanog investitora iz Nemačke, koji bi hteo da gradi hotel sa najmanje četiri zvezdice, sa 170 soba.

TVRĐAVA

Realizacijom ovog projekta konačno će se stvoriti uslovi da naša tvrđava bude stavljena na listu UNESKO – očekuje gradonačelnica.

– Podizanjem šina ćemo je „osloboditi“. Posle ćemo moći da konkurišemo za novac iz stranih fondova za restauriranje, obnavljanje i stvaranje drugačijeg ambijenta i u samoj tvrđavi.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *