Smederevo: Otrovano 310 ljudi, vlasti ćute

Smederevo: Otrovano 310 ljudi, vlasti ćute

12 septembra 2013

SmederevoZavod za javno zdravlje u Požarevcu danas je trebalo da saopšti uzrok masovnog trovanja do kojeg je došlo u Smederevu 10. i 11. septembra. Međutim, od njih je usledilo samo saopštenje u kojem se masovno trovanje i njegov uzročnik ne spominju, već se samo navodi broj pacijenata koji se javio lekarima zbog stomačnih tegoba.

“U školskom dispanzeru Doma zdravlja u Smederevu registrovano je 145 pacijenata sa simptomima bolesti organa za varenje – mučnina, dijareja i povraćanje. S obzirom da su dobijali različite dijagnoze, kako zarazne, tako i nezarazne prirode, detaljan izveštaj o broju osoba sa dijagnozom crevne zarazne bolesti biće dostupan u narednim danima”, navodi se u ovom saopštenju.

Prema podacima smederevske Opšte bolnice, u ponedeljak i utorak lekarsku pomoć potražilo je oko 310 pacijenata, od kojih 220 dece i 90 odraslih. Zajedničko za većinu bilo je da su, tokom manifestacije “Smederevska jesen”, jeli pljeskavice na štandovima brze hrane.

Čim se saznalo za ovaj slučaj, gradski čelnici u Smederevu tvrdili su da su mediji sve preuveličali, da nema reči o masovnom trovanju i da su hranu na štandovima inspekcije na vreme kontrolisale.

S druge strane, lekari su izjavljivali da su pacijenti tokom dva dana neprestano pristizali, ležali po klupama i povraćali po hodnicima. Svi oni imali su klasične simptome trovanja: mučninu, dehidraciju, povraćanje i dijareju.

Međutim, pitanje je da li će se i kada saznati šta im je izazvalo navedene tegobe i da li se radi o određenoj vrsti hrane. Još veće je pitanje da li će krivci za ovo trovanje biti otkriveni i pozvani na odgovornost, zajedno sa nadležnima koji su imali obavezu da ih kontrolišu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *