Smenjuje se načelnik PU za grad Beograd zbog problematičnog sina?

Smenjuje se načelnik PU za grad Beograd zbog problematičnog sina?

9 avgusta 2013

15295-policijaParalelno sa političkim rekonstrukcijama, sve su glasnije priče da će biti promena i u vrhu beogradske policije. Izvori iz vrha srpske policije tvrde da bi general Stevan Bjelić uskoro mogao biti smenjen sa mesta načelnika Policijske uprave za grad Beograd, dok iz Bjelićevog okruženja tvrde da je reč samo insinuacijama koje širi suparnički tabor u policiji. Naznake da bi moglo doći do smenena ključnoj poziciji u beogradskoj policiji pojavile su se prošle nedelje kada je promenjeno devet načelnika u Upravi kriminalističke policije MUP i Policijske uprave za Beograd. Izvori iz MUP-a su tada naglasili da je to samo početak promena u policiji i da će uskoro biti novih postavljenja u vrhu beogradske policije.

Pozicija načelnika beogradske policije smatra se trećim najznačajnijim mestom u MUP-u Srbije, odmah posle ministra i direktora policije. Jer, u Beogradu se dešava najveći broj krivičnih dela, čak trećina od ukupnog broja u Srbiji, inajvišepolicajaca je zaposlenobaš u ovoj upravi.

Sadašnji načelnik Stevan Bjelić postavljen je na ovo mesto 2007. godine, na predlog direktora policije Milorada Veljovića. Prema informacijama koje dolaze iz MUP-a Srbije, vrh policije je navodno izgubio poverenje u Bjelića, a razlozi za priče o smeni su žalbe pojedinaca iz MUP-a o nepotizmu i navodnim incidentima i sumnjivim radnjama Bjelićevog sina Nenada, zamenika komandira policijske ispostave u Interventnoj jedinici beogradske policije. Bjeliću se zamera i to što je svoju suprugu postavio na mesto zamenika načelnika Uprave za strance.

Za Bjelićevog sina Nenada vezuju se incidenti u lokalu „Taš” i na splavu „River”, kao i saobraćajni incident na Tošinom bunaru sa jednim pripadnikom BIA. U lokalu „Taš” se desio incident, jer je jedna pevačica želela Bjelića da izvede na binu, što obezbeđenje nije dozvolilo. Pevačica je zatim odbila da peva bez Bjelićevog sina, pa je obezbeđenje izbacilo njih dvoje iz lokala. Budući da je jedan član obezbeđenja tada udario šamar pevačici, posle nekoliko dana potrage je uhapšen.

U drugom incidentu, na splavu „River”, mlađi Bjelić takođe je došao u sukob saobezbeđenjem koje je tvrdilo da je onželeo da uđe u lokal naoružan, pa mu oni nisu dozvolili, dok je Bjelić tvrdio da su ti članovi obezbeđenja bliski sa čovekom koji je izazvao incident u lokalu „Taš”, godinu dana ranije.

Što se tiče sukoba sa pripadnikom BIA na Tošinom bunaru, postoje dve verzije događaja. Po jednoj, Bjelić je izvukao pištolj na pripadnika BIA, dok je po drugoj pripadnik agencije potezao oružje na Bjelića. Taj incident je, tvrde svedoci, mogao da preraste u ozbiljniji sukob, jer je pripadnik BIA posle događaja otišao u prostorije ove agencije u Novom Beogradu, gde se ubrzo pojavila interventna brigada koja je insistirala da se pripadnik BIA privede.

Osim toga, pojedinci iz granične policije na Aerodromu „Nikola Tesla”, gde je mlađi Bjelić ranije radio, tvrdili su da su ga zatekli u tranzitnoj zoni, gde ne bi smeo kao policajac da boravi.

Načelnik Stevan Bjelić kažeza „Politiku” da su netačne tvrdnje o navodnoj bahatosti njegovog sina:

– On je ustvari bio žrtva napada u klubovima „Taš” i „River”, jer je sin šefa beogradske policije.

Što se tiče incidenta sa radnikom BIA, načelnik Bjelić navodida je pripadnik ove agencije taj koji je potezao pištolj, a da je njegov sin to prijavio interventnoj patroli i stanici policije u Novom Beogradu. On dodajeda o svemu postoji službena beleška koja nikad nije dobila svoj epilog.

Za boravak sina u tranzitnoj zoni aerodroma, Bjelić tvrdi da je onzapravo sprečio šverc srebrnog nakita iz Turske, jer je imao operativni podatak o nelegalnim radnjama. Mlađi Bjelić je, po tvrdnjama svog oca načelnika, zapravo zaslužan za to što nakit nije prošvercovan i što je plaćena carina u iznosu od 5.000 evra.

Načelnik Bjelić takođe demantuje tvrdnje da je postavio svoju suprugu na mesto zamenika načelnika Uprave za strance, mimo zvaničnih procedura.

– Moja žena je već 20 godina u policiji i na sadašnju poziciju dospela je zahvaljujući postepenom napredovanju u službi. Ona je podnela tužbu za mobing protiv načelnika Uprave za strance, jer šest meseci sedi u kancelariji, kao u pritvoru, i ne daju joj da radi – tvrdi Bjelić.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. peki says:

    Iz pouzdanih izvora se saznaje da će biti smenjen upravnik bolnice XXX jer je njegovo dvoje dece NN i MM još pre dve godine obolela od astme. CVC!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *