„SMRDLJIVE ZGRADE“: Nije opasno, ali ne idite nezad

„SMRDLJIVE ZGRADE“: Nije opasno, ali ne idite nezad

25 avgusta 2014

zgrada32445Stanari tzv. „smrdljivih zgrada“ zasad nisu imali posledice po zdravlje, ali im se savetuje da prekinu izlaganje toksičnoj sredini, kažu stručnjaci s VMA.

Kako kažu, dosad je pregledano 130 stanara iz zgrada u Ulici Mileve Ajnštajn, a prve analize urina su pokazale da kod polovine njih nisu nađene povišene koncentracije fenola i hiporne kiseline, a kod druge polovine su bile iznad granice od 0,26 miligram mola po litru, ali ta koncentracija ne utiče na zdravstveno stanje pacijenata.

Načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja Slavica Vučinić rekla je Tanjugu da je VMA angažovana na zahtev Građevinske direkcije Srbije, da izvrši pregled stanara iz objekta na adresi Mileve Marić Anštajn broj 80 do 82 i 100 do 102 na Novom Beogradu kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje, zbog sumnje na potencijalnu povišenu izloženost toksičnim hemikalijama iz stanova na toj adresi.

„VMA je do sada pregledala 130 osoba, kako odraslih tako i dece i na osnovu kompletnih kliničkih ispitivanja, labaratoriskih analiza, dodatnih ispitivanja, kao i rezultata toksikoloških analiza, mogu da kažem da ni kod ni jedne osobe, kako odraslih, tako i dece, nije konstatovan poremećaj zdravstvenog stanja, koji bi ukazivao na posledicu izloženosti toksičnim hemikalijama, koje su bile predmet merenja“, naglasila je dr Vučinić i najavila da će kompletan pregled svih 130 stanara uskoro biti ponovljen.

Ona je objasnila da su te hemikalije isparljive organske supstance, nešto čemu smo zapravo izloženi svakodnevno i svuda, što u današnjem veku hemije ne može da se izbegne, a radi se o fenolnim jedinjenjima, kao što je benzen, toluen, ksilen i drugi aromatični ugljovodonici, koji su prisutni i u životnoj sredini i u zatvorenom prostoru i preko kontaminirane hrane i vode.

Određena količina fenolnih jedinjenja se stvara i endogeno pod dejstvom bakterija na normalne sastojke hrane u želucu, što se izlučuje iz tela prirodnim putem, kazala je dr Vučinić.

Prema njenim rečima, zabrinutost se javila zato što se u stanovima u Mileve Marić Ajnštajn osećao izražen miris od hemikalija, koje su različito opisivali od oštrog do slatkastog mirisa.

„Rekli smo da ni kod jednog stanara nije konstatovan poremećaj zdravstvenog stanja. Nisu nađeni nikakvi efekti akutnog trovanja. Znači, ni jedan od njih, nije imao kliničku sliku, koja bi ukazivala, na znake visoke koncentracije koje se inače javlja kod akutnih trovanja“, istakla je načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja.

Zabrinutost je, naravno, opravdana, zato što neke od ovih hemikalija mogu imati i opasnije efekte, a to su između ostalog i kancerogeni, ukazala je ona i objasnila da bi se kancerogeni efekat u ovom slučaju javio pri konstantnom izlaganju toksinima od „najmanje dve godine, pa i više“.

„Nema razloga za zabrinutost, za sada, da je došlo do tih efekata, ni da će doci u skorijoj budućnosti, ali u ovom trenutku, treba imati u vidu, da se ova izloženost savetujemo da se prekine“, poručila je dr Vučinić.

Načelnik Instituta VMA za medicinu rada sektora za preventivnu medicinu Dragan Aleksić rekao je Tanjugu da su u sklopu kliničkih pregleda stanara vršene su i toksikološke analize urina i rezultati VMA su pokazali da je kod polovine od ukupnog broja pregledanih pacijenata nisu nađene povišene vrednosti fenola i hiporne kiseline, jer su se kretale u očekivanim granicama, oko 0,26 miligram mola po litru.

„Kod druge polovine pacijenata, vrednosti su bile iznad ove očekivane za opštu populaciju od 0,26 miligram mola po litru, što ukazuje na moguću spoljnu ekspoziciju (izloženost) navedenim hemikalijama“, rekao je dr Aleksić.

Ta koncentracija ne utiče na zdravstveno stanje pacijenata, ali ukazuje su pacijenti više izloženi štetnim hemikalijama, u odnosu na neke uobičajene uslove, kojima smo svi mi izloženi u životnoj sredini i na radnom mestu, objasnio je dr Aleksić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *