
SMRTONOSNI ZALOGAJI: 7 smrtonosnih namirnica koje verovatno imate u svojoj kuhinji
17 јула 2014Čovek je jedno od malobrojnih bića na planeti koji ima sposobnost da ignoriše instinkt za preživljavanjem, izlažući svoj organizam ekstremnim uslovima u potrazi za novim iskustvima. Međutim, ono što radimo nesvesno – to je da u kući držimo otrov, koji čak i jedemo.
1. KOŠTICE VOĆA
Poput jabuka, i trešnje sadrže koštice u kojima se nalazi vrsta cijanovodonične kiseline koja se zove još i “pruska kiselina”. Isto se odnosi i na koštice breskvi i kajsija. Ova kiselina je bezbojna, ekstremno otrovna tečnost koja ključa neposredno iznad sobne temperature na 26 °C.
2. RABARBARA
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja učestvuje u stvaranju kamenja u bubregu. Ukoliko biste pojeli pet kilograma ovog lišća, to bi bilo fatalno po vas, ali je dovoljna i mnogo manja količina da bi se čovek ozbiljno razboleo.
3. MUŠKATNI ORAŠČIĆ
Ova biljka zapravo je halucinogena. Ako biste pojeli samo 15 grama muškatnog oraščića može doći do grčenja mišića, a ako biste, kojim slučajem, pojeli ceo oraščić došlo bi do vrste psihotičkog napada, koji uključuje predosećaj da nastupa propast sveta i da je došao sudnji dan.
4. KROMPIR
Otrovi glikoalkaloidi se mogu naći u lišću, stabljikama i klicama krompira, posebno ako ostane dugo da stoji na svetlosti. Glikoalkaloidi mogu da izazovu grčeve u stomaku, dijareju, glavobolju, pa čak i komu i smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu telesne težine može biti fatalno. Izbegavajte krompir sa zelenkastim mrljama.
5. BADEMI
Postoje dve vrste badema, slatki i gorki. Gorki sadrže relativno velike količine cijanovodonične kiseline. Samo sedam do deset sirovih gorkih badema mogu da izazovu probleme kod odraslih, a kod dece, čak, smrtni ishod.
6. MATIČNI MLEČ
Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije u kome se uništavaju štetni toksini, mleč često sadrži andromedotoksine, što može dovesti do vrtoglavice, slabosti, prekomernog znojenja, mučnine i povraćanja. Sve pomenute simptome izaziva jedna kašika andromedotoksina.
7. PARADAJZ
Stabljike i lišće paradajza sadrže alkalne otrove koji mogu da izazovu stomačne probleme. Nezreli zeleni paradajz ima isti efekat.
Trebalo bi pojesti velike količine stabljike i lišća da bi posledice bile smrtonosne.
(Blic)
Bane says:
Po ovome nemojte ništa da jedete , Vas su odavno otrovali..
SerbHack says:
Ovo je cista laz.
Miodrag Samardžija says:
Komentarisao bih samo koštice trešnje, posebno divlje trešnje. Tačno je da divlja trešnja u koštici sadrži cijanovodoničnu kiselinu u otrovnoj količini. Nemojte slučajno da negde pijete rakiju od divlje trešnje a da pre pečenja rakije nisu odstranjene košpe. Posle nekoliko popijenih rakija zaboleće vas glava i pomutiće vam se vid do potpunog slepila. Bio sam u situaciji da vidim ljude koji su pili tu rakiju a inače je kupljena na Iriškom Vencu, na tezgi pored puta.
Spasoje says:
Lažna propaganda. U zdravstvenim časopisima stoji obratnno,da su košpice od voća i lubenica zdrave i mogu se upotrebljavati po repcetima spravljanja.
Goran says:
okvo je glupost.... U košticama Kajsije se nalazi vitamin B17 koji je veoma koristan za imunološki sistem i koji sprečava rak.. Vi stvarno lupetate. od danas vas više ne pratim
П.шваба says:
ДА ЛИ СТЕ ПЛАЋЕНИ ЗА ОВАКВЕ ЖВАКЕ ? Б 17 је у САД забрањен јер се користи у борби против карцинома а има га у коштицама од кајсија...
m.trajkovic says:
jednom pisete da su kostice od kajsije odlicne u borbi protiv raka sada pisete ovo ko vise i sta sm eda vam veruje preterujete vala bas
Dean Lazoni says:
Ko vas placa da lazete ljude ,niste vise dorasli laganju ,ljudi ne veruju vama I slicnima
Zaliv says:
Gomila gluposti, recimo da bi te kospice kajsije ili breskve bile opasne po organizam morali bi da pojedete par stotima komada a pojesti njih 10-20 je zapravo korisno za organizam. Muskatni orascic je sjajan zacin, veoma zdav niko ga nece mazati na hleb i jesti .....