Снага поетске и прозне речи Милоша Кордића

Snaga poetske i prozne reči Miloša Kordića

1 maja 2017

Miloš Kordić je jedan iz redova vrsnih pesnika koji se s velikim uspehom okušao i u prozi. Njegove pripovetke, novele i na kraju izuzetan roman „Daždevnjak“ dokaz su da je reč o autoru velike umetničke snage, vrsnom pripovedaču čija se poetska linija lako prepoznaje unutar proznog dela.

Ovo je, uz ostalo, govoreći o delu pisca Miloša Kordića, rekao prof. dr Dušan Ivanić, u Udruženju književnika Srbije, na veoma posećenoj večeri posvećenoj Kordićevom stvaralaštvu. Ivanić smatra da naša javnost nije dovoljno upoznata sa onim što je Kordić stvorio.

Sličnu ocenu dao je i prof. Dušan Đaković. On smatra da je celokupni Kordićev opus impresivan, s obzirom na to da je iza autora 30 knjiga poezije, pripovedaka, ostvarenja za decu, a na kraju i roman.

U obraćanju okupljenima, sam pisac je pokušao da odgovori na pitanje gde su se i kada susreli on i poezija i ko je tu koga prvi uhvatio za ruku.

– Mi rođeni na Baniji valjda i ne možemo da budemo drugo nego pesnici, s tim što jedni to iskažu i kroz knjige. Tamo je i nebo jedinstveno, samo na još dva mesta u svetu video sam tako nešto, i možda je to ono što nas određuje da pišemo – kazao je Kordić, koji je sam čitao svoje pesme i delove iz proznih ostvarenja.

Urednik i voditelj Tribine Francuska 7 je književnik Miljurko Vukadinović, koji je u svom uvodu predstavio Miloša Kordića.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trn says:

    Zbog čega "mafija? Koliko znam, pesnik Kordić je već odavno u penziji. Nit šta uređuje, nit je bilo kad šta objavljivao ovoj dvojici profesora. Prof. Ivanić se već dugo bavi književnoću Srba iz Hrvatske, prof. Đaković je iz tih krajeva, a i sam je pesnik. Inače Kordićev rad pratim decenijama. I ne poznajem mnogo tako skromnih a dobrih pesnika i proznih pisaca. Mora da je kod Gorana nepoznavanje rada ove trojice književnih stvaralaca. Ništa drugo.

  2. Filip says:

    E sad se Goran sam otkrio! Čekali smo Goranovu grešku i ovde se neočekivano razotkrio. Pokazao je svoje neznanje i glupost. Bitno da pljune po svemu i da su svi mafijaši i glupi, a zapravo je on to sve. Šta su to ova trojica ljudi jedan drugom davali Gorane? Ti si jedna glupa neznalica. Najobičniji mrzitelj, čak sumnjam da je Goran zapravo Srbijanka Turajlić!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *