Snagama Luganske republike se predala kompletna ukrajinska jedinica

Snagama Luganske republike se predala kompletna ukrajinska jedinica

29 maja 2014

ukr_voj_123Nešto sasvim novo, ali očekivano: snage samoodbrane Luganske narodne republike izvele su uspešan napad na kasarne ukrajinske tzv. unutrašnje vojske. Sa namerom da ih zauzmu ili da prinude jedinicu na kapitulaciju.

I, to im je pošlo za rukom. Predalo se najmanje 80 ukrajinskih vojnika, zajedno sa komandirom i naoružanjem.

Kasarne se nalaze na periferiji Luganska, a vojnici su izlazili sa licima pokrivenim rukama.

Prethodno su snage LNR – sa spuštanjem noći – dobile pojačanje, sa kojim su stigli i minobacači i prenosni PVO sistemi – za slučaj novog napada ukrajinske avijacije.

U međuvremenu su bili stigli i roditelji nekih od vojnika i počeli da ih nagovaraju da se predaju i izađu bez oružja.

Prvo se predalo desetak, a neki su iznutra dovikivali da im izlazak ne dozvoljava komandir jedinice sa činom kapetana. Ubrzo potom se sve srušilo poput domina.

Istovremeno je u Donjecku počeo napad na tamošnju vojnu jedinicu koja ima kasarnu u tom gradu.

Potpunijih podataka o ovom napadu još nema, ali je jasno da su ove dve akcije međusobno povezane. Jer, ni Luganska ni Donjecka republika dosad nisu napadale na jedinice ukrajinske armije i nacionalne garde.

Ovo je prelazak Rubikona i siguran znak LNR i DNR počinju borbu za kontrolu teritorije i isterivanje „okupatorskih snaga”.

Večeras je, inače, premijer Donjecke republike Aleksandar Borodaj saopštio da DNR ne vodi nikakve pregovore sa Kijevom. Naglasio je da su pregovori mogući tek nakon što Kijev povuče vojsku i policiju sa teritorije DNR.

„Posle svega što se dogodilo, ne može biti ni reči o ostajanju Donjecke republike u sastavu Ukrajine. Dobrosusedski odnosi – to je maksimum na koji Kijev može računati” – povukao je Borodaj.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Zajedno sa Čečenima na Kijev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *