Snage Novorosije na periferiji Mariupolja

Snage Novorosije na periferiji Mariupolja

3 novembra 2014

donbas_tenki_1Armija Donjecke Republike napredovala je kod Mariupolja i stigla bezmalo do njegovih predgrađa – javio je dopisnik moskovskog visokotiražnog dnevnog lista „Komsomolska pravda” Dmitrij Stešin.

„Naši su stigli bezmalo do periferije Mariupolja. Linija fronta se pomerila. Vidi se grad. U njemu garnizona kao da praktično nema.

Ukrajinska armija je, međutim, priznala da je borbi bilo oko prigradskih naselja Pavlopolje, Gnutoje i Vodjanoje i da su obe strane koristile teško naoružanje.

Kod naselja Vostočnoje, gde pozicije drži ukrajinska nacionalna garda, popodne je odjeknula moćna eksplozija.

Amerikanci pozvali Rusiju da se suzdrži od povećavanja svog prisustva u Ukrajini

Zvanični Vašington je – ni manje, ni više – osudio samo održavanje izbora u Donjeckoj i Luganskoj Republici.

Portparol Bele kuće Mark Stroh izjavio je: „Osuđujemo nekonite takozvane izbore koje su u nedelju separatisti održali u istočnim regionima Ukrajine. Održavanje takvih „izbora” u suprotnosti je sa ukrajinskim ustavom i sa protokolom iz Minska od 5. septembra”.

Stroh je ovome dodao: „Sjedinjene Države savetuju Rusiji da se suzdrži i da rezultate tih „izbora” ne koristi kao izgovor za uvođenje dodatnih trupa i vojne tehnike u Ukrajinu”.

On je naglasio da Vašington raspolaže saznanjima da se ruski vojnici „vraćaju prema granici koju na istoku Ukrajine kontrolišu separatisti”.

„Ponovo pozivamo Rusiju i njene pristalice među separatistima da izvrše svoje obaveze u okvirima sporazuma iz Minska od 5. septembra i Minskog memoranduma od 19. septembra”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milan says:

    Pa tko ubija koga i gde?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *