Snage Novorosije razbile tri ukrajinske brigade i dva bataljona

Snage Novorosije razbile tri ukrajinske brigade i dva bataljona

16 jula 2014

Prorussian Ukraine 9382Prema navodima ukrajinskih medija, ustanici od pet sati ujutru napadaju Nacionalnu gardu Ukrajine pored Saur-Mogile i Stepanovke (nedaleko od ruske granice).

Tenkovima, minobacačima i protivtenkovskim dirigovanim raketama napadaju i kontrolni punkt Nacionalne garde pored sela  Marinovka.

Prema informaciji komandanta donjeckih ustanika Igora Strelkova, huntine snage koje su se našle u okruženju i „u haotičnim kolonama krenule su u proboj iz „džepa“.

Ustanici sprečavavaju izlazak neprijateljske vojske iz okruženja“.

U „džepu“ su se našli pripadnici 79-te i 24-te posebne padobranske brigade, cela 72-ga mehanizovana brigada i specijalni bataljoni „Azov“ i „Šahtjorsk“.

Deo ovih ukrajinskih snaga pokušava da se – pod vatrom ustanika – probije prema Amvrosijevki, a deo – na jug, prema Mriupolju. Kijev im je poslao u pomoć tri aviona Su-25, a artiljerijom pokušava da drži u šahu baterije ustanika na strateški važnom brdu Saur-Mogila koje nisu uspele da osvoje ni Hitlerove snage kada su kretale na Staljingrad.

Ustanici su već uspeli da ove ukrajinske snage razbiju na nekoliko „sektora“  i da dvama južnim zatvore prolaz prema Mariupolju.

Vojni vrh Donjecke republike priznaje da nema dovoljno snaga da potpuno okruži ukrajinske snage, ali to njihovu poziciju ne čini mnogo boljom.

Pripadnik 2. bataljona 72-ge mehanizovane brigade ukrajinske armije Aleksandar u programu televizije Эspreso opisao je užasno stanje u kojem se nalaze kijevske snage.

Po njegovim rečima, pored Izvarina, nedaleko od Krasnodona, njegova jedinica je potpuno razbijena.

„Tehnike nema, goriva nema, nema hrane. Gađaju nas raketnim sistemima „Grad“. Ostalo je bukvalno par desetina od celog bataljona“ – rekao je vojnik.

Po njegovim rečima, preostali ukrajinski vojnici žive u šumi jer jednostavno nemaju gde da se povuku.

On je izjavio da su pozadinski delovi bataljona takođe uništeni.

„Nema nikoga ko bi mogao da bude poslat ovamo. Sve susedne brigade su se povukle. Ostali smo u obruču. Da bismo izašli, treba probiti taj obruč – kazao je mladić.

– Mi se trenutno ne nalazimo u odbrani, mi trpimo poraz. Svu našu tehniku uništavaju raketama“.

Ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu priznao je da ustanici drže u zarobljeništvu 45 vojnika i oficira oružanih snaga i nacionalne garde Ukrajine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *