Шнајдеру „Кочићево перо“

Шнајдеру „Кочићево перо“

4 новембра 2016

kul-snajderu-kocicevo_620x0

НАГРАДА „Кочићево перо“ за јесен 2016. додељена је Слободану Шнајдеру за роман „Доба мједи“ (издавач „Tим прес“). Ово је одлучио жири у саставу Никола Вуколић (председник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

– Последњи Шнајдеров роман потврђује давно изречену максиму да за писање није потребно само знање него треба поседовати машту и сензибилитет, везивно ткиво које ће дати пуноћу, богатство и упечатљивост делу – каже Вуколић. – Најуверљивији као драмски писац, Шнајдер се показао и као романсијер широког епског регистра који изузетно успешно представља психолошке посебности својих јунака.

Истичући да је „Доба мједи“ веома необично дело, Вуколић каже да подсећа на моћни ток реке далеког изворишта:

– Таласи тог изворишта носе све пред собом, ваљају дрвље и камење, односе векова и поколења, примајући непрестано нове дотоке, ширећи и продубљујући своје готово застрашујуће корито, пред којим је човек безначајна, једва видљива кап осуђена на узалудност и трагизам. Огромну материју, догађаје европске историје у последња два века, Шнајдер је сажео и прегледно исказао, приказујући колективно дешавање као субјективни доживљај неколико генерација. У његовом роману могу уживати сви: учени књигољупци високих естетских критеријума, али и просечни читаоци које ће привући топлина и хуманост, обавештеност и занимљивост казивања.

УРУЧЕЊЕ НА „ИНТЕРЛИБЕРУ“

ОВА награда, коју додељује Задужбина „Петар Кочић“, биће свечано уручена у петак, 11. новембра у подне на сајму „Интерлибер“ у Загребу. О добитнику овог признања Слободану Шнајдеру говориће чланови жирија. У Задужбини истичу како већ другу деценију излажу на „Интерлиберу“ а ове године представиће 20 нових наслова. Међу њима се издваја капитално дело, сабрана дела Петра Кочића у једној књизи, која је била међу најпродаванијим књигама на минулом сајму књига у Београду.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u