СНАЖАН ОДГОВОР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ какав ни Сарајево ни Запад нису очекивали

SNAŽAN ODGOVOR REPUBLIKE SRPSKE kakav ni Sarajevo ni Zapad nisu očekivali

25 januara 2019

Inicijativa da se promeni ime Republici Srpskoj, koja je potekla od bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, ujedinila je srpske političare iz Banjaluke koji su do juče bili ljuti neprijatelji.

Posle dužeg vremena za isti sto su seli lideri pozicije i opozicije u Srpskoj, a razlog „zbijanja redova“ bila je najavljena apelacija SDA kojom žele da ospore ime Republike Srpske.Inicijator susreta bio je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, a za istim stolom sa njim sedeli su Vukota Govedarica, lider SDS, i Branislav Borenović, predsednik PDP.

Da li je pretnja po Republiku Srpsku toliko ozbiljna kad su zarad nacionalnih interesa oni uspeli da prevaziđu stranačke razlike?

Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da je sloga srpskih političkih subjekata u RS vrlo ohrabrujuća, i dodaje da predlagači ove inicijative i njihovi mentori sigurno nisu računali na nju. Po njegovom mišljenju, desilo se upravo ono što je i trebalo da se desi — potvrda nacionalnog konsenzusa kada su u pitanju nacionalni interesi u RS.

„Ova inicijativa Bakira Izetbegovića, koji je politička prošlost, možda sama po sebi i nije toliko ozbiljna, ali da je prošla neprimećeno i bez ovakvog zajedničkog odgovora Srba, mogla bi da se primi kao model za pritiskanje RS“, mišljenja je naš sagovornik.

Deđanski dodaje da su i srpski nacionalni interesi u Srbiji ugroženi, zbog čega bi politički redovi trebalo da budu „zbijeniji nego ikad“.

Podsećanja radi, političke stranke u RS pokazale su visok stepen jedinstva i kada je Sarajevo pokušalo da ukine Dan državnosti Republike Srpske.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Jovan says:

  Ima jedna zemlja od Une do Drine Republika Srpska tako joj je ime Ta je zemlja brate srcu mome draga od Trebinja ona je do Novoga grada Romanija gora majci širi ruke a za Srpsku kuca srce Banja Luke Majevica,Majevica i dolovi ravni i tu žive,i tu žive moji pravoslavni Kako koja,kako koja zaratuje gora Ozren gora,Ozren gora i Trebava mora Za tebe se majko uvijek Bogu molim što te više napadaju,sve te više volim. Bio sam ti na rođenju bio sam ti na krštenju s tobom pjevo,s tobom plako i uvijek će biti tako Ako kažu,opet ću na stražu ne može ti ništa niko,Srpska Republiko ako zovu,opet sam u rovu ne može ti ništa niko,Srpska Republiko Ti si zemlja mojih snova zemlja mojih pradjedova za tebe se život daje nek ti ime večno traje.

  • Becki konjusar says:

   Brate moj!

 2. Baracuda says:

  Jovan: Svaka ti čast brate ! Svi smo tu zajedno !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *