СНАЖНА ОФАНЗИВА У АВГАНИСТАНУ: Талибани воде борбу за сваку зграду, свако поље мака

СНАЖНА ОФАНЗИВА У АВГАНИСТАНУ: Талибани воде борбу за сваку зграду, свако поље мака

3 августа 2021

Повлачење америчке војске из Авганистана пробудило је духове прошлости у овој земљи. Где је рат између талибана и авганистанске војске стао доласком америчких трупа, сада се наставио у најјачем интензитету од почетка 21. века.Иако се борбе воде у скоро свим деловима државе, тренутно постоји неколико кључних тачака које овај, слободно се може рећи грађански рат, могу одвести у потпуно два различита смера.

Упркос чињеници да је главни град Авганистана Kабул, талибани у овом тренутку имају потпуно друге приоритете када је реч о успостављању контроле над територијом Авганистана.

Већ раније, заузети су кључни гранични прелази на западу земље, а и граница са Таџикистаном потпуно је под контролом талибана који су већину афганистанских војника успели протерати у суседну државу. Неколицина која је ипак остала у Авганистану, сада се повинула командама талибанских лидера.

Где је тренутно најтежа ситуација?

Према подацима локалних медија, сигурносних агенција те новинара из Европе и Америке који бораве на тлу Авганистана, велика борба између талибана и авганистанских снага тренутно се води на западу и југозападу земље.

Административни центри Херат, Лашкар Гах и Kандахар постали су места у којима се воде уличне борбе за сваку зграду, а талибани су истрајни у намерама да заузму регионалне институције у овим градовима.

Влада Авганистана и даље може рачунати на помоћ САД-а који последњих неколико дана изводи интензивне ваздушне нападе на талибанске положаје. Међутим, оно што је отежавајућа околност јесте чињеница да је америчких снага у Авганистану све мање, а да је и даље упитно да ли авганистанска војска има снаге дугорочно да се избори против талибана.

Тренутно, најтежа ситуација за авганистанску војску јесте у Лашкар Гаху, главном граду провинције Хелманд где снимци показују како се интензивне борбе воде надомак регионалних институција.

Да је ситуација озбиљна, довољно говори и чињеница да је власт у Авганистану одлучила у овом граду распоредити стотине командоса који би требало да помогну локалним војницима.

С обзиром на стратешки значај провинције Хелманд, у којој се налазе огромна поља мака који акумулира значајна финансијска средства, губитак Хелманда представљао би стратешки и психолошки ударац за Авганистан.

Велике борбе воде се и на западном делу земље где се налази град Херат. Вишедневне жестоке борбе не престају, а авганистанске снаге су изјавиле како су одлучне у одбијању напада талибанских војних формација.

Велики проблем за авганистанску војску у овом подручју представља податак да је Херат апсолутно окружен талибанима који држе делове око самог града, али и ширег подручја провинције.

Талибани, као и авганистанска војска, пријављују велике губитке у овом делу државе, али и даље једна и друга страна воде интензивне сукобе. Авганистанска војска је саопштила како је лидер талибанске Црвене јединице Мулах Шабаб погинуо током ваздушног и копненог напада авганистанске војске.

Власт у Авганистану сматра како је његовом смрћу талибанима нанесена велика штета од које се неће моћи опоравити.

Kандахар: Kључни циљ заузимање аеродрома

Сукоби се последњих неколико дана воде и у Kандахару који се налази у јужном делу земље. Тренутно, талибани имају за циљ заузети аеродром у овом граду који представља једну од „жила куцавица“ ове авганистанске регије. Талибани су овај аеродром напали у недељу, а ракете су оштетиле писту што је довело до обуставе летове на неколико сати.

– Објекат је од виталног значаја за логистику и ваздушну подршку и због тога морамо спречити да талибани успоставе контролу у граду – саопштила је власт.

Осим ове три регије, у Афганистану се воде локалне борбе и у другим дијеловима државе. Током борби, и једна и друга страна у држави тврди како је надомак освајања, односно потпуног одбијања напада међутим ситуација на терену говори како у овом тренутку ни талибани, али ни афганистанска војска са сигурношћу не могу рећи да ће у потпуности испунити циљеве.

Самим тим, интензивне борбе могу се очекивати и у наредним данима, а резултати сукоба у три кључна града у држави јасно ће одредити и судбину сукоба у будућности – или ће талибани заузети провинције и тако кренути у коначни „рат за Kабул“, или ће афганистанска војска показати да године америчког присуства нису биле узалудне те ће успјети нанијети велику штету талибанима.

KOMENTARI2 коментара

  1. Риста says:

    Талибани су народ Авганистана. "Државни" део Авганистана је Кинески Тајван, Српски Београд, Западна влада у Либији и слични полтрони. Талибане нису уништили ни Руси ни Американци. Неће ни "Карзаји", ко год је даје данас у његовој функцији. А неће их уништити јер народ Авганистана рађа Талибане а не Карзајисте. Нису они ни Срби ни Либијци. Талибани су прво величани са Запада у време Руске окупације Авганистана, а онда су искоришћени да се прогласе терористима од стране ЦИЈЕ и искоришћени су у многе сврхе од стране Америке. Чак ни о Србима нема толико лажи са Запада као о Талибанима. Када би у Србији дошло до активирања Српских Родољуба, Карзаји Србије би били Вучић, Вукадиновић, Обрадовић и понеки министар и амбасадор у Русији а Српски Родољуби би били проглашени "Талибанима". Само што су Срби генерално поклекли и данас не би подржали своје родољубе. То родољубиви део Србије зна и зато и нема никаквих бура у Србији. Бар за сада. Највероватнији сценарио будућности Србије је нека врста Буна на дахије а ако тога не буде, биће Београдски Пашалук. Шта пре дође а судећи по понашању Срба грађанске оријентације, од Србије неће остати Београдски Пашалук него Београдски Јавашлук. Ако се Срби не тргну, завршићемо баш са таквом државом. Америка у сличним ситуацијама као што је Авганистан, иде на цепање државе. То ће бити највероватнији сценарио у Авганистану. Да би га избегли, Талибани прво обезбеђују границе.

  2. Ovcoizovani covid idioti says:

    BItno je svako zrno maka :-))) Talibani mundjosi, welcome tu EU :-)))))))))))))))))))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u