СНАЖНА ПОРУКА ЛАВРОВА Европској унији због СРБИЈЕ!

SNAŽNA PORUKA LAVROVA Evropskoj uniji zbog SRBIJE!

16 januara 2019

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je na godišnjoj konferenciji za medije da se Moskva protivi nametanju izbora između Rusije i Evropske unije.

Novinari su komentarisali da Srbija pokušava da izbegne izbor između Rusije i EU, iako je taj izbor potreban i upitali ruskog ministra, koji je glavni interes spoljne politike Rusije u Srbiji.Lavrov je potvrdio da se Srbiji nameće takav izbor.

„To je takođe mentalitet koji je odavno prevaziđen i održava stari kolonijalni pristup. Već sam navodio primer kada je Evropska unija išla tim putem jednostranih zahteva i logikom ’ili-ili‘. Ministar stranih poslova Belgije je 2014. otvoreno zahtevao da Ukrajinci moraju da izaberu da li će biti sa Rusijom ili sa Evropom. Provokativni pristupi koji odražavaju raspoloženje velikih sila ne odgovaraju onim odlukama koje smo donosili u okviru OEBS-a i EU“, podsetio je Lavrov.

„Sada u Srbiji počinju pregovori i Evropska unija se ne snebiva da kaže da Srbija prvo mora da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u Evropsku uniju, a kao drugo, treba da se složi sa politikom EU prema Rusiji, uključujući i pridruživanje nametanju sankcija. Nepristojno je zauzimati takav stav i već više puta sam govorio da se EU sve vreme ponosi svojim jedinstvom, ali to jedinstvo se u poslednje vreme gradi na osnovu najmanjeg imenitelja, kada se traži od drugih država EU da zauzmu stavove koji u vezi sa Rusijom očigledno predstavljaju predubeđenje i diskriminacioni su“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je posavetovao da se odustane od te logike „ili sa Rusijom ili sa EU“.

„Hajde da se vratimo na ono vreme kada su veliki Evropljani, uključujući i De Gola, promovisali svoj san, svoju viziju jedinstvenog prostora od Atlantika do Urala, pa Tihog okeana, što je potvrđeno dokumentima. Ali se u praksi ti dogovori ne sprovode. Mi se zalažemo za povratak na filozofiju zajedničke saradnje na osnovu balansa interesa, a ne na osnovu nametanja pogleda koje izrađuje mala grupa država, bez obzira koliko da su uticajni“, zaključio je Lavrov.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  EU-rajhu možete SAMO kao sluge da služite,i NIKAKO drugačije! A ona,ta EU-rajh,će da vam za to baci mrvice sa stola,i još da joj budte zahvalni što postojite! Jednom nacista,uvek nacista!

 2. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  Zapadnjaci zive u srednjem veku.

 3. rajko says:

  Po zapadnjacima idealno bi bilo da mi prvo izvršimo kolektivno samoubistvo kao dokaz svoje odanosti EU, pa će nas onda primiti u članstvo. Kao ona igranka srednjevekovne katoličke prakse da ženu osumnjičenu da je veštica bace u reku, pa ako ispliva znači da je veštica, zbog čega je spale, a ako potone, pa... ovaj... nije bila... uostalom koga briga... Važno im je samo da se mi nekako izmaknemo Rusiji. Kao da Rusija ne bi preživela bez male, uništene Srbije! Blesavi su potpuno. Znaju oni da bi, ali zatiru svaki pokušaj solidarisanja sa Rusijom kao loš primer za kojim bi mogli poći mnoge zemlje. Ali mislim da im je već odavno kasno za takve intervencije. Već su mnoge zemlje uspostavile odličnu saradnju sa Rusijom sa dobrim izgledima da to preraste u čvrsti svetski savez protiv zapada ovakvog kakav je danas. Zapad MORA da se menja ako namerava da opstane, ali to bar zasad ne može da shvati i prihvati. Videćemo u toku ove 2019. da li će nešto učiniti na svom opstanku ili će nastaviti da srljaju u propast svoju i čitave planete.

 4. Kulak says:

  Srbija je država Srba i država svih državljana Srbije. Srbija je suverena i međunarodno priznata država,članica Ujedinjenih Nacija, a Kosovo i Metohija su njen sastavni deo. Suverenitet Srbije je nedeljiv, nepovrediv i neprenosiv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *