СНАЖНА ПОРУКА РУСИЈЕ по питању разграничења на Косову

SNAŽNA PORUKA RUSIJE po pitanju razgraničenja na Kosovu

23 avgusta 2018

Moskva će svim silama stati iza Srbije po pitanju Kosova. Ukoliko naši prijatelji u Beogradu smatraju da je razgraničenje rešenje, mi ćemo to bez ikakve rezerve podržati. Budite sigurni, imate punu podršku Rusije i predsednika Putina.

Ovo je, doslovno, poruka koju je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov preneo srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću prekjuče na sastanku u Sočiju. Prema saznanjima koja potiču iz potpuno pouzdanog i odlično obaveštenog izvora, Lavrov je nakon sastanka ruske i srpske delegacije na kojem je razgovarano o dosta tema zatražio sastanak u četiri oka sa Dačićem. I upravo tada preneo mu je pomenutu poruku, koja svakako predstavlja veliko ohrabrenje za Beograd pred teške izazove koji nas očekuju u rasvetljavanju kosovskog čvora.Najbolje rešenje

Kako kaže sagovornik, čak i iz protokolarnih izjava dvojice ministara nakon sastanka onaj ko je pažljivo slušao mogao je da izvuče nijanse koje direktno ukazuju da je u četiri oka, baš po pitanju Kosova, izgovoreno nešto važno. Tako je Dačić pred novinarima u više navrata istakao bezuslovnu podršku Rusije.

– Nama je važna podrška Rusije i u tom smislu predsednik Aleksandar Vučić i ja smo redovno informisali rusku stranu o toku dijaloga sa Prištinom. Mi želimo da se postigne kompromis i da dođe do dogovora, ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na Zapadu gde se gleda Prištini kroz prste. Mi ćemo i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Rusijom, sa predsednikom Putinom i ministrom Lavrovim, jer smatramo da se bez podrške Rusije ne može doći do rešenja – rekao je Dačić u prisustvu Lavrova.

Komentarišući poruku Lavrova, predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović kaže da je posebno važno to što će Rusija bezrezervno biti uz odluku Srbije, kakva god ona bila, kada je reč o razgraničenju sa kosovskim Albancima.

– Rusija je velika sila i tradicionalni prijatelj Srbije. Imati uz sebe takvu zemlju, koja će svim silama, bez uslova i zadrške, stati na našu stranu veoma je važno. Njen stav u međunarodnim odnosima apsolutno ima težinu , pa je zato i podrška koju Rusija pruža Srbiji od ogromnog značaja za rešavanje pitanja KiM. Zna se, da će kao i uvek velike sile u konačnom presudno uticati na status Kosova, pa je utoliko značajnija ova poruka koju je Lavrov izrekao – kaže Obradović.

(Srbija Danas)

KOMENTARI32 komentara

 1. Miraš says:

  Putin je skroz zanemario mišljenje srpskog naroda i važeći Ustav Srbije,više ne pominje ni Rezoluciju 1244 ni druga važna dokumetna UN, a drži samo do mišljenja njegovih poznanika iz Beograda. Putinova poruka je snažna da ne može biti snažnija, a svodi se na: KRIM JE RUSIJA, A KOSOVO NIJE SRBIJA.

  • Miraš says:

   Ovakva vest ne postoji u ruskim medijima, a od domaćih zasad prenela ju je jedino Srbijadanas.

  • Nikola says:

   Nije tacno! Putin je dao narodu bezrezervnu podrsku za koju god odluku donesemo. Pa ne moze on biti veci Srbin od srpskog naorda. Ako je istinito ovo sto pise onda to znaci da i ako se odlucimo da krenemo u oslobadjanje i onda ce nas podrzati.

  • Deda Micko says:

   Ovo ti je najbolji komentar do sada. Ovde je vise puta ukazivano da je Putin licemer i da se na njega ne mozemo oslanjati. Poruka je ova: Iako znam da je Vucko americki covek prihvaticu resenje koje nudi Vucko (praveci se da ne znam da iza toga stoji Amerika). Eh, providni Putine.

   • Miraš says:

    Nije ovo najbolji komentar jer je brza reakcija na domaću kontrolisanu štampu, a pre toga trebalo je da prelistam šta zapravo pišu u Rusiji.

    • Deda Micko says:

     E, moj Miras, kako si se uplasio istine, istina boli. Mene ne zanima sta izjavljuju Lavrov i slicni, mene zanima sta Rusi rade, sta cine. Kada su srpski mucenici trazili od Putina da se isele sa Kosova u Rusiju jer vise ne mogu da trpe arbanaske zulume, Putin je reakao NE. Sirotinja ne moze u Rusiju, ali zato moze kriminalka Mira Markovic jer ona ima dolare. To je sustina nase bratske ljubavi, sve drugo su price za malu decu.

     • Miraš says:

      Jeste ogoljavanje istine do kraja jer kako u ovom tekstu pišu da Putin samo podržava stavove poznanike iz Beograda onda se nameće to pitanje: U Kremlju Kosovo nije Srbija? ... Medjutim Lavrov govori da se sa Dačićem dogovorio da treba smanjiti tu priču o razgraničenjima.

   • Miraš says:

    Čak ovo je najlošiji komentar jer kroz ovu vest u prvi mah uspeli su da mi prodaju kao pravom tupanu da mislim samo onoliko i onako kako domaćoj vrhuški odgovara.

    • Deda Micko says:

     Domacoj vrhuski najvise odgovara iluzija toplih diplomatskih odnosa sa Rusijom, koja je cista iluzija. A u tome joj Rusi potpuno izlaze u susret, valjda zato da kazne nas Srbe sto ih ne pozivamo da nam pomognu. Evo, pozivam Ruse da dodju u Srbiju i na Kosovo, a mnogi su ih vec pozivali, pa nista. KLusturica ima je nudio bastu da kod njega postave rakete. Oni slusaju samo Vucka. Spremni su da zrtvuju ceo srpski narod zarad trulih diplomatskih igara od kojih nikakve koristi nema ni ruski ni srpski narod.

     • Milan says:

      Ruski narod bi od toga i imao neke koristi da se ne izlaže još i opasnostima na brdovitom Balkanu. Deo Rusa Balkan pamti kao opasno mesto gde je krenuo Prvi svetski rat iz kog je Rusija morala da povuče, a za čije babe zdravlje su napravili najpre onu prvu februarsku revoluciju, pa zatim i oktobarsku - to još uvek analiziraju i nikako da izvedu konačne i pravilne zaključke.

     • kokan says:

      Jedan stih na tvoj komentar,cisto onako nadahnulo me E moj micko srednju nogu si mi gricko

     • Milan says:

      SNS je posadjen na vlast od strane globalističke elite, zato su dobri sa Sorošom zato je "najpametniji" podržao izbornu kampanju Klintonove, a pošto ona nije dobila na izborima preostao mu je za spoljnu podršku EU globalistan. Ali u našim domaćim uslovima to ne pije vodu te da bi imao domaću podršku mora da održava i odnose sa Rusijom.

   • Miraš says:

    Šalju nam i ovu nemoguću sliku: Jelena Milić ("Nažalost, Rusija postoji") i ruski predsednik Vladimir Putin na isti način podržavaju Vučića po pitanju razgraničenja tj. zapravo da se Srbija odrekne KIM dela svoje teritorije. Uporno prave tu sliku da svi, ceo svet, podržavaju vučka i daču. Da li ih brine ovo: "Za svoje izdajničke poteze po pitanju KiM Vučić NEMA podršku Rusije" - 18. JULA 2018. Slaviša Ristić nakon posete Rusiji. Zatim šta je izjavila Zaharova u Beogradu, a tokom njene izjave za medije dača je nastojao da što više on govori.

  • Miraš says:

   Postoji samo jedna vest u originalnim ruskim medijima koja je baš u suprotnosti sa ovde iznetom tvrdnjom da Rusija podržava razgraničenja (podele): "Lavrov ocenio situaciju sa linijama podele na Balkanu ..." Soči, 21. avgusta. Rusija i Srbija su se složili o potrebi da se izbegnu aktivnosti koje će unaprediti liniju razdvajanja na Balkanu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "U principu imamo sa Srbijom, zajednički stav o potrebi da se izbegne na Balkanu bilo kakva akcija koja će produžiti (nastaviti) politiku na Balkanu na principu "svoj - tuđi" "ili si s nama ili si protiv nas" - izjavio je Ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom.

   • Deda Micko says:

    Mirase, ti si prolupao ako u medijima (ruskim ili nekim drugim) ocekujes da vidis planove elite, vojne i ekonomske, to je na nivou deteta od sedam godina.

    • Miraš says:

     Deda Micko ipak uvažavaš ovaj gore novinski tekst, pa onda budi izbalansiran pa uvaži i onaj tamo ruski. Što bi pisali komentar uvažavajući samo ovaj domaći tekst?

     • Deda Micko says:

      Ne uvazavam nijedan tekst, do zakljucaka dolazim posmatrajuci situaciju na terenu, gledajuci ocigledne cinjenice. Nema razloga da verujem novinarima i politicarima.

  • Miraš says:

   Žarko Obradović koji se ovde jedini pominje kao izvor ove vesti član je rukovodstva SPS-a i zaposlen je na fakultetu Megatrend. (Na istom predaje i Zorana Mihajlović). Nekadašnji ministar obrazovanja (2008-2013) koji je podneo ostavku zbog afere "Mala matura".

  • Miraš says:

   Sumnjivo je sve ovo: Da izdamo i da kažemo da nas je u tome podržala Rusija i Putin lično. Nemoguće je da Marija Zaharova, zatim Sergej Lavrov i na kraju Vladimir Putin imaju sasvim suprotne stavove, a dosad su uvek imali zajedničke principijelne stavove. U ruskim medijima ovih dana ni jednom rečju Putin nije pomenuo Srbiju.

   • Deda Micko says:

    Hvala bogu da nije, njega Srbija zanima koliko i lanjski sneg, samo naivni Srbi misle da je Srbija od velikog znacaja za Rusiju i njenu politiku. A to nije tacno, Srbija je na dnu liste ruskih interesa. I ne krivim ih zbog toga, ogromna je to zemlja sa mnogo svojih problema. Ono sto Rusimka ne oprastam je licemerje, stvaranje iluzije da ce nam pomoci, dok zapravo samo POMAZU VUCICU. Cak vise nego Zapad.

    • Miraš says:

     Ne samo Srbija, nego Balkan u celini više nije bitan za dalju sudbinu sveta. Kao prostor Balkan bi imao veći značaj da su Amerikanci uspeli da vojno osvoje Siriju, ali nisu što znači da kopneni transport iz Evrope preko Balkana i prema B. Istoku više nije značajan. Od evetualnih frontova na granicama Rusije prilično smo daleko te ni iz tog razloga ne igramo više značajnu ulogu. Trenutno smo manje značajna periferija kako god da se gleda.

  • padre says:

   A šta to on ima sa Ustavom Srbije, koji mogu sutra da promene, a njega ništa ne bi pitali, i zašto bi on pominjao resolucije, kad je naši ne pominju!A što st ičenjegovih "poznanika iz Beograda", baš ga zabole za njihovo mišljenje!Ti stvatno misliš, da se on bavi Srbijom više od Srba?A narod je sam izabrao predstavnike, sa kojima on razgovara!

 2. Zoran says:

  A jel bi Putin mogao da pomogne Vucicu kako da ubedi naord da da Kosovo? Tu bi ti Vucic mnogo vise pomogao.

  • Deda Micko says:

   Putin ce priznati Kosovo, vec je rekao da ce podrzati ono sto odluce Srbi, praveci se da ne zna da smo mi pod okupacijom i da ni o cemu ne odlucujemo. Putin samo podrzava Vucica i nikog drugog, to samo slepci ne vide. Da li ce tako i ostati, to ne znam, samo govorim KAKO JE SADA.

   • Miraš says:

    Postoji nešto puno važnije što nije lako proceniti, a može da ima neke veze sa ovom temom. Da li će i kada će doći do direktnog sukoba odnosno rata izmedju NATO-a i Rusije? Rusija neće prva izazvati takav sukob iz više razloga, ali NATO bi mogao. Sada Zapad stalno merka da li je Rusija usavršila sva ova nova naoružanja i pišu da nije. Ako je procena da je samo pitanje vremena kada će takav sukob krenuti onda i za nas je bolje da ovaj put nekako se izvučemo iz tog obračuna velikih.

   • Miraš says:

    Ako ne to ali rat protiv Irana mogao bi biti veliki izazov za Rusiju pa i Kinu. Dakle mi smo sada daleko manje značajni, više kao nekakvo nespretno smetalo. "Smetalo" da bude pametno i da ne otvara još dodatnih frontova.

 3. Dane Radakovic says:

  tito bija protiv Rusije kad je osvojo i slomijo Srbiju dacic je sef titine sranke u beogradu i on fali LAVROVA MIN. INOSTRANSKI POSLOVA RUSKE FEDERACIJE i sad ko veroveti titi ili dacicu i njegovim kumunjaramama dedinja i sad kazu da rusija resava KOSOVO nije istina kosovo resava tito i pijoniri beograda sa njemackom i hrvatskom

 4. Nebeska Srbija says:

  Uzas..medjutim,cinjenica je da rusi ne mogu biti veci srbi od nas samih.Problem je sto bi ovi dali celo Kosovo nego ne mogu.Ali ici ce i na to i stavice nas pred svrsen cin uskoro.

 5. sergej says:

  Don Vučić Korleone izdajnik i stvoritelj Velike Albanije! Jer sa ovom svojeom namerom ostatak krnje Srbije će biti Distrikt u Velikoj Albaniji.Problem je što su Rusi voljni pomoći ali Don korleone Vučić je obećao zapadu izdaju jer ga je zapad i doveo da to uradi. To može sprečiti samo Srpski narod i vojska ali koliko vidim Diković i vojska će biti Janjičari a Don Korleone Vučić rezoluciju 1244 tumači u korist Šiptara i kaže kako se bori za Srbiju.Redakcija Informera obriše moj komentar ali vam izdaja Don Korleonea Vučića ostaje i SNS bande koja radi protiv Srbije.

 6. Milan says:

  To je nato drzava zar mislite da ce se oni odreci dela svoje teritorije a u ekspanziji su. Sto netraze nazad deo banata od rumunije koja je u nato. To su prazne price od podele nema nista. Ili moze podela al pod uslovom da Srbija udje u nato.

 7. Za Srbiju says:

  Rusija razgovara sa zvaničnicima Srbije. Ne može da razgovara sa narodom. Uostalom, da je narodu stalo do Kosova, promenio bi vlast u Beogradu.

  • Deda Micko says:

   Zar ne znas da su svi izbori namesteni, pa i oni u Srbiji. Da li si se ikada pitao KO PREBROJAVA GLASOVE?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *