СНАЖНЕ ПОРУКЕ Лаврова и Додика

SNAŽNE PORUKE Lavrova i Dodika

21 septembra 2018

Dodik: Ja pripadam srpskom narodu

Na pitanje kako komentarišete zapadne tvrdnje o uticaju Rusije na Balkanu posebno tvrdnje da je Dodik „ruski čovek“, Dodik je rekao da je pre svega čovek koji pripada srpskom narodu i da ga pre svega vode interesi srpskog naroda. Poštujem Rusiju ali želim i saradnju sa drugima.

Veštačka je antiruska histerija koja se razduvava. Kada ovde imate prisustvo Zapada a nijednog ruskog vojnika smešno je govoriti o ruskom mešanju. RF ovde ne podržava medije koji su u funkciji destabilizacije sistema, to rade pre svega zapadni izvori pre svega stara američka administracija i Britanija. Odbacujem bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom uticaju i potvrđujem da je naša saradnja veoma korisna i odvija se po jasnim i poštenim pravilima, rekao je Dodik.„Naša pozicija se poklapa i kad je reč o odlasku stranih sudija koje bira i postavlja Zapad i da treba da prestane mešanje u unutrašnje stvari BiH. Mešanje stare američke administracije u liku sadašnje ambasadorke je prevršilo svaku meru“, dodao je predsednik Srpske.

Na pitanje novinara da li je za birače važno koliko tesne odnose imate sa nekim ko dolazi kod vas ili ipak dominiraju unutrašnje teme, Dodik je rekao da nisu razgovarali ni o glasačima ni izboorima i da je posetu diktirao tempo radova vezanih za polaganje temelja hrama.

Lavrov poručio da je imao jako korisne razgovore u Sarajevu, a sada jako detaljne razgovore u Banjaluci

Sa predsednikom Dodikom razmotrili smo deo razvoja odnosa koji se odnosi na RS. Zalažemo se da se ti odnosi razvijaju u svim oblastima. Rast trgovinske razmene između Rusije i BiH u mnogome određuje ono što se izvozi iz Republike Srpske, pre svega voće i povrće, dodao je Lavrov.

Danas smo detaljno razgovarali o tome da se što pre zatvore pitanja koja bi omogućila da se izvozi meso i mleko odavde na rusko tržište.

Zahvalni smo RS na podršku radu ruskih kompanija, rekao je Lavrov, pomenuvši „Zarubežnjeft“, kao i mrežu pumpi. Gasprom već nekoliko godina obezbeđuje isporuku gasa u RS, podsetio je on.

Decembra prošle godine potpisan je sporazum o izgradnji fabrike za proizvodnju tečnog gasa u Zvorniku, a računamo da će se taj tečni gas koristiti i u Srbiji, naveo je ruski ministar.

Cenimo pažnju koje rukovodstvo RS posvećuje jačanju kontatkata među našim ljudima koji su povezani vezama prijateljstva i zajedničkim istorijskim i duhovnim korenima. Zahvalni smo i za inicijativu za izgradnju centra u Banjaluci i hrama possvećenog porodici Nikolaja Drugog, dodao je Lavrov.

On je podsetio i da se u RS već drugu godinu zaredom održava akcija Besmrtni puk. Razmotrili smo regionalna pitanja, a što se tiče Rusije ona se čvrsto zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, istakao je ruski minsitar i dodao da su bilo koje reforme moguće samo uz saglasnost dva entiteta i tri naroda.

Vidimo privrženost Dodika Dejtonskom sporazumu, a jedno pitanje koja je odavno prezrelo je oslobođenje BiH od spoljne uprave kako bi sama odlučivala o svojoj budućnosti, rekao je Lavrov.

„Apsolutno se podudaraju naši stavovi i prema drugim pitanjima na Balkanu“, rekao je Lavrov precizirajući da je reč o Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori.

„Apsolutno smo ubeđeni da pitanja treba da se rešavaju uz uzajamnu saglanost učesnika a nedopustive su akcije spoljnih aktera koji pokušavaju narodima na Balkanu da nametnu ono – ili ste sa nama, ili ste sa Rusijom“, rekao je on.

Rusija je sa EU i SAD bila koautaor Dejtona i rešavanja kosovske krize i ne vidimo nikakvih razloga da prekinemo tako nešto, naglasio je Lavrov.

Lavrov je rekao da se slaže sa Dodikom i da Rusije uvek radi pošteno i poštuje svoje obaveze i da se to u potpunosti tiče i kad je reč o Dejtonu.

„Ne pokušavamo mi da očuvamo protektorat nad BiH, naprotiv svuda, u svim formatima borimo se za očuvanje osnovnih principa Dejtona a to znači dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, rekao je ruski šef diplomatije.

Što se tiče drugih balkanskih zemalja, Lavrov je rekao da je u Makedoniji stvorena dvosmislena situacija povodom potpisivanja nedavnog sporazuma, a sada predsotji i referendum. Pozivam vas da pogledate šta govori Rusija – ne govorimo ništa.

„Istovremeno Makedoniju posećuju brojni zapadni zvaničnici i svi oni otvoreno navijaju za jedno rešenje tokom referenduma. Ako to nije otovreno mešanje onda ne znam šta bi se moglo nazvati mešanjem“, poručio je Lavrov.

On je skrenuo pažnju na izjavu Mogerinijeve s početka septembra koja je rekla da je Balkan teritorija EU i da niko drugi tu nema šta da traži.

„Mi nemamo ništa protiv članstva BiH u EU ali ovakve izjave ne služe na čast EU. Takav stav je suprotan sa prirodnim pravom svih balkanskih država da ne samo teže EU nego i razvijaju odnose i sa drugim državama“, rekao je ruski šef diplomatije.

Na pitanje novinara da li će Rusija ostati u Savetu Evrope, Lavrov je odgovorio da Rusije želi da ostane u onom Savetu Evrope u koji je svojevremeno i ušla, u kojem svaka država ima jednako pravo glasa i u kojem je svaka država ravnopravna pred bilo kojim telom Saveta Evrope.

KOMENTARI4 komentara

 1. Dane Radakovic says:

  dodik i vucic oce da budu dozivotni predsednici SRBIMA NA SRBSKOJ TERETORIJI STO SU SRBI GINULI ZA TU SRBSKU TERETORIJU

 2. Velika Metla says:

  Koliko su snažne imaćete priliku da pokažete kad nacisti sa zapada krenu na Republiku Srbsku! A već su lagano krenuli!

 3. Dane Radakovic says:

  kumunjare u beogradu i kumunjare dodikove u banjaluci ce prodati srbiju i srbsku R. Ameriki kumujnare titine jos vladaju u beogradu tocno 78 godina

  • Deda Micko says:

   Rade onako kako im Tita naredjuje iz Kucice Cvijeca, cista crna magija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *