Sneg napravio haos centralnoj Srbiji, 24.000 potrošača bez struje

Sneg napravio haos centralnoj Srbiji, 24.000 potrošača bez struje

23 октобра 2014

sneg55543Sneg izazvao kvarove na elektromreži Kraljevo, pa je 24.000 potrošača trenutno bez struje. Problemi sa grejanjem u Nišu. Sneg pada u sjeničkom kraju, na Crnom vrhu i Kopaoniku, u Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju. Vozačima se preporučuje poseban oprez za volanom.

U Srbiji je jutros bilo najhladnije na Kopaoniku, gde su u sedam časova izmerena minus četiri stepena. U Sjenici je izmereno 27 centimetara snega, na Kopaoniku je snežni pokrivač visok 19, a na Zlatiboru 20 centimetara, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Slab sneg trenutno pada na Crnom vrhu i Kopaoniku, u Sjenici, Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju.

Padavine su, međutim, izazvale probleme sa snabdevanjem električnom energijom. Od 903.000 domaćinstava koje pokriva EPS Kraljevo, bez električne energije, u toku noći bilo je 45.000 hiljada potrošača, rekla je za RTS pi-ar EPS Kraljevo Tamara Utvić.

„Sneg je izazvao kvarove na elektromreži u naših 46 elektrodistribucija, najviše u opštini Užice, Čačak, Guča, Ivanjica, Nova Varoš ali se situacija iz sata u sat poboljšava jer su naše ekipe od noćas na terenu“, rekla je Utvićeva.

Pod pritiskom teškog i mokrog belog pokrivača lomile su se grane drveća, padale i kidale dalekovode.

U Novoj Varoši visina snežnog pokrivača je 20 centimetara, a kompletno seosko područje od noćas je bez struje.

Sneg je i u limskoj dolini doneo dosta nevolja. Brojna sela u opštini Prijepolje su bez struje jer je vlažan sneg doprineo kidanju niskonaponske mreže.

Saobraćaj je zbog snega otežan na regionalnim putnim pravcima prema Pešterskoj visoravni dok se magistralnim putevima vozila kreću bez problema.

Vozačima se preporučuje poseban oprez za volanom jer na pojedinim deonicama prema Javoru, Goliji i Mučnju, ali i u samom gradu, ima izvaljenog drveća i slomljenih grana po kolovozu.

Putari su na terenu od sinoć, uklanjaju drveće sa kolovoza, čiste sneg pa je ovog trenutka sve prohodno, ali je otežano kretanje u pravcu Močioca, Sudenice i Sjenice.

Nišlije od jutros imaju probleme s grejanjem. Radijatori korisnika centralnog grejanja koji su povezani na toplotne izvore pogona „Jug“ i „Majakovski“ u prepodnevnim satima bili su hladni, rečeno je Tanjugu u JKP „Gradska toplana“.

Curenje na magistralnom toplovodu bio je razlog što su korisnici grejanja pogona „Jug“ ostali bez toplih radijatora, a kada je locirano mesto curenja, isključena je samo ta grana toplovoda, rekla je portparolka Gradske toplane Milena Pavlović.

Kvar se otklanja na tom delu toplovoda, a ostalim korisnicima pogona „Jug“ pušteno je grejanje.

Problem u pogonu „Majakovski“ nastao je na samom toplotnom izvoru i taj kvar je sada otklonjen, navela je Pavlovićeva.

Sneg je više sati neprestano padao i na Kosovu. U pojedinim mestima dostigao je visinu od skoro deset centimetara. Meteorolozi su najavili da će od danas nastupiti hladnije vreme sa padavinama, ali nisu najavljivali sneg.

Saobraćaj se, prema izveštajima policije, odvija otežanije, a vozači se pozivaju na oprez.

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u