Snima se film o pogromu Srba sa Kosmeta

Snima se film o pogromu Srba sa Kosmeta

14 maja 2013

trackU okolini Valjeva počelo je snimanje filma Enklava koji govori o životu Srba na Kosovu i progonu kom su bili izloženi u martu 2004.

U ostvarenju Gorana Radovanovića, koji je i autor scenarija, glavne uloge tumače Anica Dobra, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Bora Todorović i Tanasije Uzunović.

U narednih nekoliko nedelja ekipa filma će snimati u selima Sovač i Poćuta, a ovaj projekat će publici pokušati da predstavi priče iz života ljudi iz jedne od kosovskih enklava, a radnja se uglavnom “naslanja” na pogrom Srba iz 2004. kada su Albanci zapalili mnoge srpske kuće, crkve, porušili groblja… Osim proverenih i poznatih glumaca, Radovanović je angažovao i četiri dečaka iz Zvečana, Štrpca i Livađa, koji će glumiti sami sebe.

– Film “Enklava” je pokušaj da za buduće generacije ostavimo deo kolektivnog pamćenja o ljudima koji se i danas na početku 21. veka bore sa svojim identitetom u limitiranim uslovima života. Film nema klasičnu poruku, već hrišćansku ideju da kroz praštanje i katarzu druge strane prestanemo da se plašimo jedni drugih. Hoćemo da utvrdimo da bez praštanja nema ljubavi niti slobode. Sve ovo će biti zaogrnuto dramaturškim dekorom vrlo neprijatnih scena od paljenja crkava, rušenja groblja, do bombaških napada na autobuse, što je deo događanja iz 2004. godine koja su u osnovi filma – izjavio je Goran Radovanović.

Inače, film se snima u srpsko-nemačkoj koprodukciji, a producenti su beogradski “Nama film” i “Niko Hajn” iz Štutgarta.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *