Снимци ултразвука показују како пушење утиче на бебе

Snimci ultrazvuka pokazuju kako pušenje utiče na bebe

27 marta 2015

3545334524523Pušenje usporava razvoj nervnog sistema kod nerođenog deteta, pokazali su snimci ultrazvuka. Naučnici sa univerziteta u Daramu proučavali su razlike između 20 majki koje ne puše i onih koje puše. Pratili su razvoj bebe 4D ultrazvukom u 24., 28., 32. i 36. nedelji trudnoće i ustanovili da se bebe pušača češće dodiruju po licu i ustima.

Bebe nepušača se ne dodiruju toliko jer s vremenom dobijaju sve veću kontrolu nad pokretima, odnosno brže se razvijaju. S druge strane, kod trudnica koje puše nervni sistem beba se usporeno razvija, a njihova kontrola pokreta je smanjena, piše Daily Mail.

– Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdile i veza stresa i pušenja. Međutim, nadamo se da bi već snimke ultrazvuka mogle majke podstaknuti da se odreknu cigarete – istakla je voditeljka istraživanja dr. Nadja Reissland.

Tehnologija nam omogućuje da vidimo stvari koje su prethodno bile skrivene, pa tako i uticaj cigarete na nerođene bebe, dodao je koautor studije profesor Brian Francis.

Sva deca u studiji rodila su se zdrava i normalne telesne težine. Ranije studije potvrdile su da se pušenje tokom trudnoće povezuje s preuranjenim rođenjem, problemima sa disajnim organima pa čak i sa smrti.

Više pogledajte u videu:

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *