СНИМЉЕНО И ПОТВРЂЕНО: „Кијевски обрачун“ потврдио је Patriot слаб за руске Кинжале (ВИДЕО)

SNIMLJENO I POTVRĐENO: „Kijevski obračun“ potvrdio je Patriot slab za ruske Kinžale (VIDEO)

17 maja 2023

UNIŠTAVANJE u Kijevu najmanje jednog američkog raketnog PVO-sistema Patriot izbacilo je na površinu nekoliko okolnosti važnih za dalji tok rata u Ukrajini.

Prva je: Ukrajinci i najbolji stručnjaci NATO nisu uspeli da sakriju Patriot od ruske vojne obaveštajne službe.Druga: svi su izgledi da su posadu uništenog lansera (možda i dva) i radara sistema Patriot činili zapadni raketaši.

Treća: ruske rakete Kinžal i piloti njihovih nosača – aviona MiG-31K – ipak su pobedili u „kijevskom odmeravanju“.

Cena ove pobede je visoka i za Vašington, i za Kijev, i za Moskvu, ne samo sa čisto vojnog i simboličkog stanovišta jer je kijevski duel imao i važnu materijalnu dimenziju.

Pre nego što je uništen, Patriot je, prema objavljenom snimku, ispalio tridesetak raketa, a svaka košta 4-5 miliona dolara. Lanser tog PVO sistema – zajedno sa radarskom stanicom i ostalim – košta oko pola milijarde dolara. Dakle: ruski Kinžal je u noći 16. maja uništio moderno oružje koje vredi oko 700 miliona dolara.

Značajno je i to što su američke rakete za vreme kijevskog obračuna ispaljivane uvis bezmalo vertikalno, a potvrđuje da je posada Patriot-a bila svesna da je atakuje Kinžal (ili ruski taktički raketni sistem srednjeg dometa Iskander). Jer, Kinžali svoje ciljeve u završnoj fazi leta atakuju – bezmalo vertikalno naniže.

Drugim rečima: kijevski Patriot se očajnički branio, ali je bio nemoćan protiv Kinžala.

Ovaj ruski raketni sistem nije za vreme specijalne operacije upotrebljen prvi put, ali je prvi put naspram sebe imao sistem čiji je jedini zadatak bio da ga presretne i uništi.

Rusi su, po svemu sudeći, koristili i mamce i različite tipove projektila, čiji je zadatak bio da istovremeno stignu do cilja. Do Patriot-a koji je bio prva meta, a faktički nije imao šanse protiv Kinžala. Jer, samo najnovija modifikacija Patriot-a (PAC-3) može da vidi Kinžal koji se približava, ali ni ona da mu se suprotstavi jer je enormno brz (do 10 Maha).

Moskovski vojni ekspert Jurij Knutov dodatno ukazuje:

„Patriot je možda i prioritetna meta za Kinžal iz dva razloga. Prvo, zbog kolosalne cene tih američkih PVO-sistema, a drugo – zato što su dobili gotovo glavnu ulogu u integrisanom sistemu protivvazdušne odbrane Ukrajine na kojoj za Kijev rade zemlje NATO“.

Drugi vojni ekspert Aleksej Leonkov kijevsku raketnu bitku opisuje ovako:

„Patriot koji je isporučen Ukrajini, jedna je od prvih verzija koja se prevozi na poluprikolicama. Njegova osobenost je u tome što zauzima prostor veličine oko dva puta dva kilometra. Još jedna karakteristika je što je kijevski imao osam lansera, iako su obično dva ili tri po bateriji. Sve što je pokazao snimak, svedoči o očajničkom pokušaju posade Patriot-a da obore Kinžal koji je leteo ka njoj. Potrošili su na to sva projektile – čak 32, ali uzalud. Kinžal je uništio i srce kijevskog Patriot-a – njegov radarski i kontrolni centar, pa je sada beskoristan“.Leonkov zaključuje: „Ovo dokazuje da radar Patriot-a nije bio u stanju da na vreme otkrije približavanje Kinžala. A ni da ga presretne i uništi, ni sa 32 projektila. Kijev je potvrdio da su sistemi Patriot potpuno nemoćni pred hipersoničnim sistemima kakav je Kinžal. Lansirane 32 rakete su rezultat očaja, a ne dejstava profesionalaca“.

Amerikanolog Malek Dudakov sa svoje strane ukazuje: „Posle svega što se dogodilo u Kijevu, Pentagon i njegovi evropski saveznici moraće da preispitaju neke svoje planove. Amerikanci su Ukrajini predali samo nekoliko baterija Patriot, a izvozna vrednost svake dostiže milijardu dolara. To je, dakle, veoma skupa stacionarna meta koja može biti ranjiva na mnoge tipove projektila ili čak za roj lansiranih dronova koji vrede nekoliko desetina hiljada dolara“.

Prošle godine je Pentagon naručio samo 252 rakete za Patriot. Pre početka ukrajinskog sukoba, Lockheed Martin je proizvodio samo po 300-350 tih projektila godišnje. Sada je proizvodnja dignuta na 500 projektila godišnje.

Ali, kako je krenula – Ukrajina bi za jednu noć mogla da potroši tih raketa koliko SAD uspeju da proizvedu za čitav mesec.

Ranije su ruske Vazdušno-kosmičke snage Kinžale koristile za uništavanje utvrđenih bunkera, ukopanih komandnih mesta, skladišta oružja i drugih sličnih ciljeva.

(Fakti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Zašto Rusi ovu specijalnu operaciju izvode s malim brojem vojnika?

  • test01 says:

   politika (barem se nadam da nije izdaja)- ovako Rusija "nije u ratu", Rusi zive kao da se nista ne desava, nema nezadovoljstva naroda, Ruska ekonomija radi normalno, a ocigledno su Rusi procenili da ce to da traje pa moraju da balansiraju na sve strane i da cuvaju glavne snage za napad (ili prevenciju napada NATO). Ovde je i zapad podcenio Rusiju.

 2. mister x says:

  govna engleska,neće da prikažu momenat kada tri kinžala pogađaju pozicije ukro nacističkog patriota u gostomelu!

 3. Žarko says:

  Zato što im za ukre treba baš toliko! Za ostatak imaju hiper rakete! D;

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *