SNOUDEN: Bio sam vrhunski špijun u inostranstvu

SNOUDEN: Bio sam vrhunski špijun u inostranstvu

28 maja 2014

Edward SnowdenOdbegli američki obaveštajac Eduard Snouden rekao je da je bio obučavan kao špijun i da je kao tajni agent radio u inostranstvu za obaveštajne agencije.

U prvom intervjuu za neki američki medij, Snouden je u izjavi za televiziju En-Bi-Si (NBC) opovrgao tvrdnje da je u svom poslu „jedva bio nižeg ranga“, navodeći da je radio „na svim nivoima, od osnovnih stvari do vrhunskih“.

Snouden, bivši obaveštajac američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obaveštajni establišment do srži objavljivanjem niza poverljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i širom sveta nadgledanjem Internet i telekomunikacionih podataka.

Intervju sa Snoudenom uradjen je prošle sedmice i danas će biti emitovan u celosti, dok su izvodi objavljeni juče, preneo je AFP.

Snouden se u intervjuu branio od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo, pre nego što je ukrao i objavio poverljiva dokumenta NSA.

„Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inostranstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje“, rekao je on.

On je rekao da je radio tajno kao tehnički ekspert za CIA i NSA kao i za DIA.

„Ja nisam rado sa ljudima niti vrbovao agente. Moj zadatak je bio da omogućim da sistem radi za SAD. I to sam radio na svim nivoima, počev od osnovnih poslova do vrhunskih. Tako da kad neko kaže da sam bio službenik nižeg ranga, da ne poznajem ono o čemu pričam, ja tvrdim da se to radi namerno da bi se dovelo u zabludu“, rekao je Snouden.

Snouden je u intervjuu za nemački magazin “Štern“ najavio nova špijunska otkrića za Nemce.

KOMENTARIJedan komentar

  1. miraspira says:

    Jednom spijun ,uvek spijun

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *