Snouden najavio nova otkrića

Snouden najavio nova otkrića

3 jula 2013

Edvard SnoudenBivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije Edvard Snouden oglasio se po prvi put otkad je, pre osam dana, iz Hong Konga stigao na moskovski aerodrom i to pismom u kojem navodi da je i dalje slobodan da iznese nova otkrića o špijunskim aktivnostima američke vlade. Snouden je u pismo upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Rojters, istakao da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni program „PRIZMA“, koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

Progon Amerike

On se zahvalio Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije i na razmatranju njegovog zahteva za azil.

– I dalje sam slobodan i u mogućnosti da otkrijem informacije od javnog interesa. Dok sam živ, ostaću posvećen borbi za pravdu u ovom svetu punom neravnopravnosti. Ako se ikad ostvari moj doprinos zajedničkom dobru, svet će na tome moći da zahvali principima za koje se zalaže Ekvador, navodi se u pismu Snoudena predsedniku Ekvadora Rafaelu Korei, napisanom na španskom.

Snouden, za kojeg se veruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma „Šeremetjevo“, požalio se da ga američke vlasti nezakonito progone zbog dela za koje tvrdi da je bilo u javnom interesu.

– Dok je javnost izrazila podršku tome što sam bacio svetlo na ovaj tajni sistem nepravde, vlada SAD je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo porodice, slobode da putujem i prava da živim mirno, bez straha od nezakonitog progona, istakao je Snouden.

Snouden je juče optužio američkog predsednika Baraka Obamu da „vrši pritisak na lidere“ zemalja od kojih je Snouden zatražio zaštitu.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *