СНОУДЕН: Не осећам се у Русији безбедно, нисам повезан са њеном влашћу, не радим за Москву

SNOUDEN: Ne osećam se u Rusiji bezbedno, nisam povezan sa njenom vlašću, ne radim za Moskvu

19 oktobra 2018

BIVŠI saradnik američke elektronske špijunaže  (Agencije za nacionalnu bezbednost) – Edvard Snouden – izjavio je da ni na koji način nije povezan sa ruskim vlastima i da ne radi za Moskvu.

Za vreme video-mosta, koji mu je organizovao univerzitet iz Insbruka, Snouden je dodatno objasnio:

„Zaista nemam nikakve veze sa Vladom Rusije. Ja sam kritikovao ruske vlasti, uključujući i predsednika Rusije, a i tok izbora u Rusiji. Nastavljam da to radim. Međutim, moja pažnja nije fokusirana na Rusiju jer ona nije moja domovina. U ovde živim u emigraciji. Sjedisnjene Američke Države će uvek biti moja domovina i ja smatram da mi, Amerikanci, treba da se bolje brinemo pre svega o svom društvu“.Snouden je naglasio da se u Rusiji ne oseća u bezbednosti i dodao da to njemu ništa posebno ne znači:

„Što se tiče moje budućnosti u Rusiji, ja se ovde ne osećam bezbednim. Ali, zar je to važno? Da sam hteo da živim u bezbednosti, sedeo bih na Havajima, zarađivao mnogo novca i špijunirao sve odreda“.

Objasnio je da trenutno rukovodi jednim od američkih fondova za zaštitu slobode medija i da radi na „novim instrumentima za zaštitu novinara i „izvora informacija od spoljnih mešanja“.

Snouden je 2013-te otkrioo svetskoj javnosti metode američke elektronske špijunaže, uključujući razgovore lidera stranih država.

Morao je da beži. Utočište je zatražio od 20 zemalja, ali se usudila da mu ga da samo Rusija.

Azil je 1. avgusta 2014-te. Na tri godine. Kada je taj rok istekao – dobio je novi na još tri godine.

Vašington Snoudena tereti za špijunažu protiv SAD. Po dva člana zakona. Po svakom može da dobije po deset godina zatvora.

U Sjedinjenim Državama ga smatraju i izdajnikom kojem nema praštanja.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    .......i ja smatram da mi, Amerikanci, treba da se bolje brinemo pre svega o svom društvu“. Pa eto brinete se! Evo 200 godina konstantno pljačkate po svetu,gde god možete,da bi "brinuli" o svojim graDžanima,jer ta "briga" donosi visoki standard upravo tim graDžanima! Ništa ti novo nisi sada rekao! Ta "politika" pljačkanja je poodavno poznata!

  2. test01 says:

    Haha Decko pa Rusija ti je pruzila utociste kada NIKO drugi nije hteo a nije trebala to da uradi posto si vec odradio posao a ocigledno nisi dobio ono sto si mislio da ces dobiti! Ne radis za Ruse posto im nisi potreban a i ko ce da ti veruje. Sama cinjenica da dajes ovakve izjave iz Moskve je dokaz koliko su Rusi bili tolerantni prema tebi a kao sto rekoh, nemaju korist od toga, naprotiv. Prema tome busi malo zahvalniji prema svojim domacinima i mozda se jednog dana i vratis u svoju «carsiju» ako se ameri rese duboke drzave... Mi Srbi te razumemo, takav smo narod...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *