SNOUDEN: Ne vraćam se u SAD zato što neću imati fer suđenje

SNOUDEN: Ne vraćam se u SAD zato što neću imati fer suđenje

24 јануара 2014

Edvard SnoudenOdbegli američki obaveštajac Edvard Snouden, rekao je danas da ne namerava da se vrati u SAD, jer tamo ne bi imao nikakve šanse za pošteno suđenje.

– Zakon od pre sto godina, prema kojem sam optužen, zabranjuje javnu odbranu. To je naročito frustrijajuće, jer to znači da nema šanse za fer suđenje, tako da nemam nameru da se vratuim kući i svoj slučaj prepustim sudu – napisao je Snouden na diskusiji na sajtu “Free Snowden”.

Učesnici diskusije su pitali Snoudena pod kojim bi se uslovima vratio u SAD, gde je optužen za špijunažu i odavanje podataka o programu prisluškivanja NSA.

– Mislim da bi povratak u SAD najbolje rešenje za vladu, javnost i mene, ali je to nažalost nemoguće, zbog sadašnjih zakona o zaštiti uzbunjivača, koji, zbog lošeg sprovođenja ne pokrivaju agente nacionalne bezbednosti po ugovoru. Možda jednog dana, kada se Kongres složi, dovrši programe i reformiše zakon o zaštiti uzbunjivača i ja vidim da se mehanizam odnosi na sve Amerikance, bez obzira na to za koga rade, da dobiju fer suđenje – dodao je Snouden.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u