SNOUDEN: NSA sponzoriše elektronsku špijunažu 15 američkih saveznika

SNOUDEN: NSA sponzoriše elektronsku špijunažu 15 američkih saveznika

14 maja 2014

snoudenAmerička Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) finansira sisteme za elektronsko špijuniranje u 15 zemalja, svedoče podaci bivšeg saradnika CIA i NSA Edvarda Snoudena koje je objavio kanadski list The Globe and Mail.

Članak o tim Snoudenovim dokumentima, koji su ušli u novu knjigu novinara Glena Grinvalda „Nema se kuda pobeći“, sadrži dokaze o finansijskoj pomoći koju NSA pruža savezničkim zemljama.

Tako je 2012. godine NSA, u okviru programa usavršavanja sistema elektronskog prisluškivanja savezničkih zemalja, izdvojila za Centar za bezbednost komunikacija Kanade – kanadsku verziju NSA – najmanje 300 hiljada dolara.

U okviru programa finansiraju si sistemi elektronske špijunaže 15 zemalja, među kojima su i Pakistan, Jordan i Etiopija.

Tokom poslednje decenije, Vlada Kanade udvostručila je finansiranje i broj zaposlenih Centra za bezbednost komunikacija, pritom potpuno negirajući saradnju s NSA.

Autor članka tvrdi da su NSA i Centar za bezbednost komunikacija tokom poslednjih 70 godina izvodili zajedničke operacije presretanja komunikacija stranih lica i zaštite svojih vlada od radio-elektronske špijunaže.

Diskusije o mešanju tajnih službi u privatnost postale su aktuelne nakon što je prošlog leta bivši saradnik CIA Edvard Snouden objavio detalje supertajnog američkog programa PRISM, koji je omogućavao presretanje komunikacija na vodećim sajtovima, između ostalog, Google i Facebook.

Snouden je šokirao svetsku javnost i time što je objavio dokumenta koja potvrđuju da se NSA bavila totalnim praćenjem miliona građana u različitim zemljama, kao i šefovima država 35 zemalja sveta.

Edvard Snouden trenutno živi u Rusiji, gde mu je dat privremeni politički azil.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *