СНОУДЕН ОТКРИВА: Како нас „паметни“ телефони шпијунирају и како то спречити!

SNOUDEN OTKRIVA: Kako nas „pametni“ telefoni špijuniraju i kako to sprečiti!

26 oktobra 2019

Mobilni telefoni sve informacije skupljaju unapred u nadi da će jednog dana one biti korisne, rekao je o sistemu masovnog nadzora Edvard Snouden.

Edvard Snouden, bivši radnik CIA, saradnik NSA i uzbunjivač koji je 2013. dobio azil u Rusiji, nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod popularnog voditelja Džoa Rogana.Snouden je kao gost Džoa Rogana u emisiji „Ekspirijens“, koja je trajala gotovo tri sata, opisao kako nas tačno „pametni“ telefoni koje koristimo špijuniraju i šta možemo da uradimo kako bismo to izbegli, prenosi hrvatski portal „Indeks“.

„Velika stvar koja se promenila od 2013. je to što je sada mobilni aparat na prvom mestu“, rekao je Snouden, objašnjavajući kako se prisluškivanje danas uglavnom sprovodi preko „pametnih“ telefona, jer ih ljudi koriste češće nego računare.

„Imate mobilni negde u sobi. On je isključen — bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku — ekran ’oživi‘. Kako se to dogodi?“, pitao je Snouden.

Beleži se svaki korak

„Kad god je vaš mobilni uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mestu. Svaki ’smartfon‘, mobilni uopšte, stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to videti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on ’vrišti‘ u etar, govoreći ’tu sam, tu sam‘…, pokreti vašeg mobilnog su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas se identifikovati preko njih“, kazao je Roganu.

„To znači da kad god nosite mobilni, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mestu, koji stvaraju kompanije“, dodao je on.

„One ne moraju držati te podatke večno, u stvari nema dobrog razloga da ih drže večno, ali te kompanije vide to kao vredne informacije“, napomenuo je, dodavši da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se čuvaju zauvek: „Nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svetu, jer tako masovni nadzor funkcioniše“.

„Tako se stvara ’osnovna kolekcija‘, što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve to unapred u nadi da će jednog dana biti korisno“, dodao je Snouden, javljajući se video-linkom s nepoznate lokacije u Rusiji.

„A tu govorimo samo o tome kako se povezujete na mobilnu mrežu. Ne uzimamo u obzir sve one aplikacije koji kontaktiraju s vašom mrežom još češće (nego vi)“. Naglasio je: „Moramo identifikovati problem. A problem s korišćenjem ’smartfona‘ danas je što nemate pojma što rade u bilo kojem trenutku“.

Poseban problem s današnjim „pametnim“ telefonima je što im se ne može izvaditi baterija, kao sa starim, „glupim“, čime se osigurava da nisu tajno uključeni. No, za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobilni, zaključio je Snouden.

rs.sputniknews.com

KOMENTARI2 komentara

  1. Zoran says:

    Znali su i Rimljani sve i svasta za ono vreme o drugima, pa su opet propali. Spijuniranje naorda i znaje sve o njemu sta radi i kako nije garancija opstanka jedne imperije. Neophodno ej da povlacis i pametne poteze(ako uopste takvi postoje), da ne gresis, kako bi iskoristio podatke od spijuniranja. To nije uvek moguce. Recimo znaju da mi svake godine idemo iz Amerike za Grcku na more i Srbiju. I sta sa tim, to njiam mirise da nismo mnogo vezani za Ameriku. I sta ce da urade? Ne mogu nista. Znaju da nikad nsimo bili u minusu na kartici i st ace d aurade? Ne mogu nista. Znaju da nikad nismo uzeli kredit, kako to da promene? Nikako. Masu stvari koje znaju o vama njiam vise sluzi da vide globalna kretanja u svetiu i Americi, ka cemu narod ide, ali, kazem, tu vrlo cesto odbrane nema.

  2. Nikola says:

    Najbolje je staviti telefon u kofu sa vodom u koju je razmućena kašičica sode bikarbone, trajno zaustavlja špijuniranje a takođe i opasno zračenje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *