Snouden: Tajni savez NSA i Zapada

Snouden: Tajni savez NSA i Zapada

7 jula 2013

Edvard SnoudenNacionalna služba za bezbednost Sjedinjenih Američkih Država (NSA) ima tajni dogovor sa zapadnim zemljama, koje se ovih dana žale na postupke te organizacije, izjavio je odbegli operativac NSA, Edvard Snouden. Snouden je istakao da agenti NSA saradjuju sa Nemacima i većinom drugih zapadnih država.

Partnerstva su, prema njegovim rečima, organizovana tako da vlasti u drugim zemljama mogu da kritikuju njihove političke lidere ako javnost sazna koliko flagrantno krše privatnost širom sveta. SAD su Snoudenu oduzele pasoš, a on se već dve nedelje nalazi na moskovskom aerodromu, a tri latinoameričke zemlje su mu ponudile azil – Venecuela, Nikaragva i Bolivija. On je objavio i podatke o tajnom programu NSA po imenu“Prizma“, koji omogućava praćenje komunikacije na internetu.

Snouden je najavio da će u narednom vremenskom periodu otkriti još tajnih podata NSA.

Koliko su stvari  odmakle kontroli, govori i nedavni slučaj, kada je  avion sa bolivijskim predsednikom, Evom Moralesom, prizemljen u Beču. Morales se vraćao iz Moskve, gde je razgovarao sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, jer su vlasti bile ubeđene da se u avionu nalazi Snouden.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *