SNOUDEN: Uskoro nova otkrića koja će šokirati

SNOUDEN: Uskoro nova otkrića koja će šokirati

28 maja 2014

Edvard SnoudenOdbegli američki obaveštajac Eduard Snouden je u intervjuu za nemački magazin “Štern“ najavio nova špijunska otkrića za Nemce.

On je rekao da se on lično u američkoj obaveštajnoj službi NSA bavio komunikacijama sa Nemačkom.

“Jasno rečeno-ustavna prava svakog građanina Nemačke povređena su“, rekao je Snouden u intervjuu “Šternu“, koji će u četvrtak biti objavljlen i naglasio da je lično radio na sistemima nadgledanja.

“Ja znam kako ti sistemi tehnički funkcionišu i poznajem odgovarajuće linije“, rekao je Snouden i dodao da će za njega biti čudno, ako poslanici nemačkog Bundestaga stvarno veruju da neće ništa novo moći da saznaju, ukoliko on sva svoja saznanja iznese.

“Nemačke obaveštajne službe rade “ruku pod ruku“ sa Amerikancima…..očito se žele da i dalje zataškavaju činjenice koje bi izazvale uznemirenje javnosti….“, rekao je Snouden i od nemačkih političara zatražio da se jasnije izražavaju o temi spsijunaže i angažuju za zaštitu privatne sfere.

Snouden je, povodom isteka roka njegovog azila u Rusiji, takođe, rekao da bi se on rado zadržao neko vreme u Nemačkoj.

Predsednik komisije Bundestaga za istraživanje američke špijunaže u Nemačkoj Klemens Bininger podneo je, samo nekoliko dana od konsititusanja tog parlamentarnog tela, u aprilu mesecu neopozivu ostavku na funkciju i obrazlažio svoj potez neslaganjem članova Komisije povodom mogućeg ispitivanja Snoudena.

Bininger je naveo da se još na konstitutivnoj sednici pokazalo da profesionalna saradnja svih političkih partija, zastupljenih u Bundestagu neće biti moguća i ocenio da bi koncentracija na Snoudena mogla da odvuče Komisiju na drugu stranu od stvarnog rada.

Opozicione partije su, međutim, zahtevale da se Snoudenovo saslušanje stavi u centar rada Komisije, dok je Bininger izržavao mišljenje kako Snouden više ne bi mogao puno da doprinese razjašnjenju situacije, jer je on informacije već podelio širom sveta.

U američkoj aferi prisluškivanja Nemaca i njihovih političara ni sama Merkelova nije bila poštednjena, podsećaju mediji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *