Snoudena je prvo obradila Kina, pa je onda ustupljen Rusiji

Snoudena je prvo obradila Kina, pa je onda ustupljen Rusiji

13 avgusta 2013

Edvard SnoudenSjedinjene Države i dalje očekuju da se Edvard Snouden vrati u svoju zemlju gde će imati garantovano pošteno suđenje – izjavila je portparol Stejt departmenta Meri Harf.

„Državni tužilac SAD jasno je ukazao u pismu dostavljenom vladi Rusije da će gospodin Snouden po povratku u SAD imati slobodno i pošteno suđenje i da neće za njega tražiti smrtnu kaznu. Obećao je takođe da Snouden neće biti mučen i da će imati sva prava koja po američkim zakonima pripadaju onima koji su optuženi za tako ozbiljne prestupe”, naglasila je Harf.

Ona je naglasila da će Snouden imati mogućnost da svoja prava brani pred „poštenim sudom”.

Odbila je, međutim da otkrije da li vlasti SAD imaju kontakte sa Lonom Snoudenom koji se sprema da poseti sina u Rusiji. Izbegla je odgovor i na direktno pitanje: „Da li se može dogoditi da Snoudenov otac snosi kakve posledice zbog skore posete sinu.” Pritom je podvukla da zvanični Vašington interesuje Snouden–sin, a ne Snouden–otac.

Harf se, inače, oglasila nakon što je na zapadu već bila lansirana nova teorija: da su „slučaj Snouden” Rusiji „uvalili pokvareni Kinezi”.

Berlinski politikolog i publicista Kristijan Viperfirt već je izjavio: „Kad god se pogoršavaju odnosi između Rusije i Zapada nikad ne treba zaboravljati da obavezno postoji i treća strana kojoj to pogoršanje ide na ruku. Zato ne treba isključiti mogućnost da je afera Snouden bravura kineske diplomatije u više poteza. Sasvim je moguće da je Kina podmetnula Rusiji problem sa Snoudenovim licem pa sada – dok se Vašington i Moskva spore – zadovoljno trlja ruke”.

Na sličan način na stvari gleda i drugi, u svetu mnogo poznatiji nemački politikolog Aleksandar Rar.

„Kina povodom mnogih međunarodnih problema, na primer – Libije i Sirije, ima antiameričku i antizapadnu poziciju. I, čim bi moglo da dođe do „vrele faze” – Kinezi se skrivaju iza leđa Rusije. Snouden u Moskvi im je omogućio da se ponašaju u stilu „kakve to veze ima s nama, pa mi smo za globalnu harmoniju?”, naglašava Rar.

U mogućnost „kineske zavere” ne veruje, međutim ruski ekspert za Daleki Istok Aleksandar Lomanov.

„Tvrditi da je sve organizovala Kina – to je pokušaj da se umekša glupa situacija u koju su sebe uveli Moskva i Vašington. Time što su delovali po pravilima od kojih se ne mogu odreći niti napraviti korak nazad. Neki sada traže lukavka i zloću koji je sve to navodno organizovao, ali smatram da Kina prema svemu što se događa nema nikakve veze”, naglašava Lomanov.

Ruski ekspert, doduše, priznaje: „Krajnje je zanimljivo i zagonetno pitanje: A kako se Snouden našao u Hongkongu? To je mnogo značajnije nego zašto su ga vlasti Hongkonga primorale da napusti njihovu teritoriju. Da bi se moglo govoriti o „kineskoj zaveri”, trebalo bi dokazati da su upravo Kinezi namamili Snoudena u Hongkong, pa ga potom ostavili na cedilu i „udarcem nogom” usmerili prema Šeremetjevu i Rusiji. Ovo je karika koja nedostaje zapadnoj konspirologiji”.

Drugi ruski specijalista za Daleki Istok, Aleksej Maslov, nije saglasan sa Lomanovom:

„U ovom slučaju je veoma jasno da je Peking nadigrao Moskvu. Ozbiljni analitičari ne sumnjaju da Snouden ne bi mogao doleteti u Moskvu bez znanja ruskih vlasti. To dokazuje da je Rusija Kini „podmetnula rame” i da je sa nje skinula Snoudena kao problem. Međutim, istovremeno je sebi pribavila glavobolju. Dakako, važno je pitanje zašto je bivši agent CIA i NSA odleteo prvo u Hongkong a ne u Rusiju ili Latinsku Ameriku. Nema sumnje da su ga tamo namamili i da su to uradili upravo Kinezi. Logično je pretpostaviti i da im Snouden više nije bio potreban čim su „prekopirali” deo tajnih informacija kojima je raspolagao. Verujem da se tog momenta kod Kineza javila ideja da ga usmere u Rusiju”.

Maslov ne krije da Kinezi nisu sve, od samog početka, upravo ovako isplanirali, već da su svoju prvobitnu ideju kasnije korigovali, ali je rezultat – isti.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *