Snoudenov otac: Sine, ostaj u Rusiji

Snoudenov otac: Sine, ostaj u Rusiji

31 jula 2013

Edvard SnoudenOtac Edvarda Snoudena, američkog begunca, posavetovao je svog sina da ostane u Rusiji, u kojoj je tražio privremeni azil i gde se nalazi još blokiran na moskovskom aerodromu.

„Ed sve je dobro kod nas, volimo te i nadam se da ćemo te uskoro videti. Ali pre svega želimo da budeš bezbedan“, rekao je Ron Snouden u intervju za televiziju Rasija 24, koju njegov sin može da gleda.

Stariji Snouden ocenio je da Rusija ima mogućnost da zaštiti Snoudena, bivšeg konsultanta američkih obaveštajnih službi koji je obelodanio da vlada SAD vodi program nadzora komunikacija u zemlji i inostranstvu.

„Da sam na njegovom mestu uvažio bih ponude Venecuele, Ekvadora i Bolivije ali videli smo šta se nedavno desilo sa avionom bolivijskog predsednika Iva Moralesa“, rekao je otac begunca.

Moralesov avion bio je primoran da sleti u Beč na putu nazad u Boliviju iz Moskve jer nekoliko evropskih zemalja nije dozvolilo da preleti preko njihovog vazdušnog prostora sumnjajući da se Snouden nalazi u letilici. Avionu bolivijskog predsednika bilo je dozvoljeno da nastavi put tek posle 13 sati zadržavanja u Beču.

Edvard Snouden blokiran je u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma od 23. juna i tražio je privremeni azil u Rusiji. Vašington traži da bude izručen SAD-u gde je osuđen za špijunažu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *