SNS odlučuje posle povratka iz Brisela i početka pregovora sa EU

SNS odlučuje posle povratka iz Brisela i početka pregovora sa EU

15 januara 2014

Aleksandar VucicHoće li biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, Predsedništvo SNS razmatraće tokom vikenda. Ali odluka će biti obelodanjena tek posle zvaničnog početka pregovora Srbije sa EU 21. januara – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, Aleksandar Vučić i njegovi najbliži saradnici u stranci i državi ne žele ni na koji način politički da „sapletu“ glavni strateški cilj i održavanje prve međuvladine konferencije Srbije i EU.

Zbog toga, kakva god da bude konačna odluka vrha SNS o izborima, ona će biti ozvaničena tek sredinom sledeće nedelje, neposredno pre izborne skupštine SNS 25. januara.

Ukoliko se odluče za prevremeno otvaranje birališta u celoj republici, parlamentarni izbori bi se održali istovremeno sa beogradskim – 16. marta.

U međuvremenu, odnosi između naprednjaka i socijalista dostigli su tačku usijanja.

Zbog toga što je Branko Ružić, ministar bez portfelja i predsednik Izvršnog odbora SPS poručio da „veruje u nevinost“ uhapšenog biznismena Dragana Đurića, Vučić mu je odbrusio da može da napusti Vladu.

Premijer Dačić je u sredu pokušao da spusti loptu:

– U Vladi postoji potpuno jedinstvo i saglasnost da je borba protiv kriminala i korupcije prioritet i da je u najboljem interesu Srbije da se ta beskompromisna borba nastavi. Oko toga u Vladi nema dilema ni nejedinstva, ni na nivou stranaka, niti članova Vlade. Gradimo bolju Srbiju, bez kriminala i korupcije i od toga nema odustajanja.

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović nam je rekla da će na sednici Predsedništva stranke, pre svega, biti reči o vanrednim parlamentarnim izborima.

– Još se ne zna tačan datum te sednice, na kojoj će biti reči i o kandidatu SNS za gradonačelnika Beograda – rekla je Mihajlovićeva, koja nije želela da komentariše Ružićevu izjavu o hapšenju Dragana Đurića.

Šef poslaničkog kluba SNS u Skupštini Zoran Babić je potvrdio da će odluka o vanrednim parlamentarnim izborima biti doneta pre 25. januara i stranačke skupštine. Od te odluke zavisi i zakazivanje vanrednog zasedanja republičkog parlamenta:

– Sednica Skupštine mogla bi da počne posle 20. januara ukoliko neki događaji to ne preteknu. Mislim na raspisivanje vanrednih izbora.

MOGUĆA VLADA I BEZ NAPREDNJAKA

Marko Blagojević, programski direktor CeSID, objašnjava da do vanrednih parlamentarnih izbora vode tri moguća puta:

– To su ostavka premijera, izglasavanje nepoverenja Vladi u parlamentu i eskalacija krize unutar vladajuće koalicije, koja bi rad Skupštine učinila nemogućim. Matematika dopušta i formiranje neke druge većine, čak i ukoliko bi se naprednjaci povukli iz vladajuće koalicije. Bez njih, i dalje ima dovoljno poslanika da neka nova vlada bude formirana i to se pitanje svodi na pitanje političke volje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *