СОБРАЊЕ ПОТВРДИЛО ПОНИЖЕЊЕ: Македонија променила име!

SOBRANJE POTVRDILO PONIŽENJE: Makedonija promenila ime!

11 januara 2019

Parlament Makedonije je sa 81 glasom „za“, nijednim glasom „protiv“ i „uzdržanim“ glasom, usvojio ustavni amandman kojim je ta država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.„Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i Ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere“, istakao je Zaev.

Podsetimo, portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio je da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana. Premijer Makedonije Zoran Zaev će se u 21 sat obratiti naciji.

Politički analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski kaže da je ovo natezanje pokazalo da nije bilo tačno ono što su danima govorili iz SDSM da imaju većinu.

„Veliko je pitanje kako će to Zaev prodati Makedoncima, ali i da li će to biti prihvatljivo za grčku stranu. Ovde se radi o najdelikatnijoj odrednici iz sporazuma, a to je definisanje državljanstva. U Ustavu piše ’državljanstvo makedonsko/građanin Republike Makedonije‘, a prema sporazumu to treba da bude dopunjeno sa odrednicom i da glasi ovako: ’državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije‘“, objasnio je Đorđevski.

Da li to definitvno znači da su Albanci u Makedoniji postigli svoj cilj i postali ravnopravni sa Makedoncima? Kuda sve to može da odvede Makedoniju? O tome čitajte u analizi Sputnjika.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Vojna i ojdesve says:

    Ako nema protiv, znaci da svi pratenici su za. Ako nisu glasali. Ja vidim buduchnost. Skoplje do tokia.... Kao buduchi magnet...

  2. Slobodanka says:

    Stoltenberg 11.07.2018. - čim Makedonija unese neophodne izmene u svoj ustav (to se upravo dešava!), zemlja će moći da dobije zvaničan poziv da stupi u NATO pod novim imenom – Repubika Severna Makedonija. Još tada na samitu NATO-a lideri 29 zemalja-članica alijanse zvanično su pozvali Makedoniju da stupi u Alijansu i da Skoplje već tada počne pregovore o stupanju. Taj proces će trajati oko 1,5 godinu. Dakle već krajem ove 2019 ili početkom 2020 godine Makedonija može da postane NATO članica. Do juče tvrdili su da su potomci Aleksandra Makedonskog, a ne smeta im što će ih usisati NATO.

  3. adi says:

    Jedinstvena zemlja u Evropi koja ima slicnu politiku kao Juzhna Amerika a to je da svi ministri i svi parlamentarci su zashticeni sa silnim policiskom zashtitom oko skupshtine su rasporegeni u tri redove kordoni policiskih vozila. zajko da dobije 81 pratenik da glasa za promenu upotrebio sve mafijaske poteze koje gledamo u kriminalnim filmovima prvo ich je uhapsio i obtuzhio da su teroristi a neke je optuzhio da su prethodnu vlast opljackali pa onda ih prozvao da se prikljuce unishtavanju Makedonie i dao im Amnestiu. ovo niej za nekoga strashno ipak sve se ovo cin da bi postala EU clanica a cela EU opravdava vakav pristup demokratii sa ucenama i pretnjama to je najstrashnije od svega nije za mene strashno shto je Makedonija promenila ime nego strashno je nacin na koji je to uradila EU koja svi smatramo cilj nashih balkanskih drzhava ako je to demokratija pisham ti se na takvoj demokratii

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *