ШОЈГУ: Американци воде ратове опробане на Ираку и Југославији

ŠOJGU: Amerikanci vode ratove oprobane na Iraku i Jugoslaviji

11 jula 2018

Amerika sprovodi politiku neokolonijalizma, koju je već patentirala na Iraku i Libiji, i koja se zasniva na ideologiji slabljenja zakonski izabranih vlasti, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.Kako je rekao u intervjuu za italijanski list „Đornale“, prvi korak predstavlja lažno optuživanje određene zemlje da je koristila oružje za masovno uništenje ili da je odgovorna za humanitarnu katastrofu, zatim se primenjuje vojna sila kako bi se stvorio „kontrolisani haos“, a potom se formiraju uslovi za prodor američkih transnacionalnih kompanija.

„Rusija će se, međutim, uvek suprotstavljati takvom konceptu strategije jer se zalaže za koncept multipolarnog sveta, kao i za saradnju sa svim zemljama na osnovu uzajamnog poštovanja i saradnje“, rekao je.

Šojgu je ukazao i da Zapad na oporavak Rusije gleda kao na pretnju američke dominacije, optužujući Moskvu za kojekakve agresivne planove na osnovu kojih dovlači oružane snage na njene istočne granice.

SAD krše Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa

Amerika krši Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa postavljanjem u Evropi sistem protivraketne zaštite, budući da ti sistemi mogu biti korišćeni i za lasniranje krstarećih raketa „Tomahavk“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, u dometu tih raketa je praktično celokupna evropska teritorija Ruske Federacije.

„Amerika priprema da izađe iz tog sporazuma, a kao razlog optužuje Rusiju da ga krši“, dodao je on.

Amerikanci vode hibridne ratove oprobane na Iraku i Jugoslaviji

Šojgu je optužio Amerikance i da vode hibridni rat sa Rusijom, a najbolji primer toga je Ukrajina, odnosno dešavanja u 2014. godini.

Kako je objasnio, to se pre svega odnosi na vršenje pritiska na određene zemlje bez upotrebe vojne sile – kontrola medija, ekonomske sankcije, sprovođenje diverzija i terorističkih akata, ali i održavanje unutrašnjih tenzija.

Takvu metodiku SAD i Velika Britanija usavršile su na Iraku, još 1991. godine, odmah nakon završetka „Hladnog rata“, a ogleda se u suoperiornosti kada je reč o uticaju svetskih medija, kao i u vođenju svetskog finansijskog sistema.

„Takva metodika oprobana je potom i na Jugoslaviji i Libiji, kao i nedavno u Sirji. Međutim, u svemu tome prisutne su naznake i pasivnog učešća određenog broja evropskih zemalja“, istakao je.

Direktni sukob Ukrajine i Rusije nemoguć

Šojgu je istakao da je direktni sukob između Rusije i Ukrajine nemoguć, jer te dve zemlje povezuju isti koreni.

„Mi smo zajednički preživeli teške izazove tokom vekova, rame uz rame smo odbranili svoju slobodu i nezavisnost za vreme Drugog svetskog rata“, rekao je.

Ruski ministar je naveo i da je on lično kršten u ukrajinskom gradiću Stahanov u Luganskoj oblasti, budući da su mu rođaci po maminoj liniji živeli u Ukrajini, stoga je ubeđen da zbog istorijske povezanosti nikada neće moći da dođe do konfrontacije između Rusije i Ukrajine.

KOMENTARI3 komentara

 1. Velika Metla says:

  Kad li ćete vi ukapirati već jednom da za naci-amerikance nijedan sporazum ne važi iz kojega ne mogu izvući korist? Oni će svaki sporazum pogaziti,ne samo zato što oni nemaju koristi od njega,ili štete,nego im je dovoljno da samo vi,Rusija,ili bilo ko drugi,imate koristi! Sa njima se pregovara i vrše sporazumi upravo na isti način kako oni "razgovaraju" i kako se ophode sa državama koje nameravaju napasti! Ako za to niste sposobni onda ćutite i trpite!

  • Miraš. says:

   Zašto na američke poteze reagovati na isti način tj. potpuno simetrično? Ovo nije tuča dece u prvom razredu osnovne škole pa da se uzvraća istom merom. To Rusi ne treba da urade jer i ciljevi su im prilično različiti. Zatim ako bi Rusi sada postali Amerikanci 2 onda u moralnom smislu i u očima sveta padaju na skoro isti nivo kao te životinje. Rusi će reagovati na svoj ruski način, a ne na američki. Mislim da mnogi u svetu iz ranijeg iskustva to već u nekoj meri znaju i sada pitaju se i očekuju kakve poteze će da pravi Rusija. Ovaj intervju je dat za italijanski časopis te potencijalno može da doprinese evropsko-evropskom boljem razumevanju i boljim odnosima, tj. da topi i bar ublaži loš uticaj Amerike i NATO-a na Evropu. Čim su se Italijani potrudili da ovo objave znači da i oni sami su već svesni loše uloge Amerike.

 2. Miraš. says:

  Sukobi koji se odvijaju u Ukrajini već više od 4 godine su ista vrsta rata koji su najpre i to veoma uspešno posejali u Jugoslaviji. Isto zlo koje su uspešno razradili i izveli u bivšoj Jugoslaviji preneli su i u Ukrajinu. Ukrajinci nama Srbima nisu se u novije vreme pokazali kao slovenska braća, jer jasno je da naše teške 90-te prespavali su hladno bez zaosećanja i bez interesovanja za pravu istinu šta se stvarno dešava. Da su tada bili bolja braća prema nama svejedno nama ne bi mogli da pomognu, ali imali bi bar za sebe dragoceno iskustvo. Ovako vidimo da djavo je došao po svoje i u Ukrajinu a ona je baš legla na rudu i tone li tone bez obzira što je veća i jača država od nas, nije imala republike kao opasnije subjekte za separatizam, itd. Deo Ukrajinaca i to nažalost onih koji sada diktiraju stanje u toj državi samo spletkare i podlački optužuju Rusiju i Ruse. Ali baš mi Srbi smo živi dokaz ukrajinske grešnosti, jer imali smo ranije ekonomske, političke ali i kulturne veze i sa Ukrajinom na koje ne mogu da se žale i ama baš ništa shvatili nisu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *