ШОЈГУ ДОБИО СПЕЦИЈАЛНИ ЗАДАТАК: Русија спрема нешто што свет још није видео!

ŠOJGU DOBIO SPECIJALNI ZADATAK: Rusija sprema nešto što svet još nije video!

14 jula 2019

Ministarstvo odbrane Rusije planira da stvori „armijski Holivud“, za snimanje filmova u kojima se veličaju podvizi ruskih vojnika i oficira.

Plan je da se formira filmski studio u Podmoskovlju, u parku „Patriot“. U Rusiji su svesni da su zahvaljujući bogatoj filmskoj produkciji Amerikanci uspeli da ubede ne samo svoj narod, već i mnoge druge kako su oni oslobodili celi svet od Hitlera, bez obzira na to što je nedavno predsednik Tramp priznao istorijsku činjenicu da su Sovjeti imali više žrtava u Drugom svetskom ratu nego svi ostali zajedno.Da se ne bi zaboravio doprinos Rusa u borbi protiv islamskih terorista u Siriji i u drugim zemljama, u Moskvi su odlučili da o tome snimaju filmove koji će se prikazivati u bioskopima i na TV ekranima.

“Stalno dobijamo predloge da snimamo istorijske filmove, sugeriše nam se da snimamo filmove o Prvom svetskom ratu. Ali, mi želimo da osim istorijskih filmova snimamo i umetničke, zatim filmove o savremenoj ruskoj armiji i herojima koji se bore protiv čudovišnog monstruma – međunarodnog terorizma”, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Načelnik Glavne političke uprave i zamenik ministra odbrane Andrej Kartapolov potvrdio je da će uskoro početi da se snima film o podvizima ruskih vojnika i oficira u ratu protiv islamskih terorista u Siriji. Kojem će režiseru poveriti taj zadatak, zasada ne govore.

Razlog što armija otvara svoj studio je što u filmskoj produkciji u Rusiji samo mali broj filmova obrađuje vojnu problematiku. Generali imaju ozbiljnu primedbu: producenti štede na vojnim konsultantima, pa filmovi o armiji koji su snimani u poslednje vreme imaju dosta propusta.“Gledao sam filmski serijal o „Morskim đavolima“ i očekivao dramatične scene ruskih morskih diverzanata. Ali, scenarist i režiser su te morske diverzante umesto u vodi videli po nekim selima gde se bore sa seoskim kriminalcima, a morali su da znaju da to rade policajci”, kaže general Andrej Kartopolov.

Kritičarima ideje da ruska vojska stvori „svoj Holivud“ eksperti poručuju da Ministarstvo odbrane SAD i te kako učestvuje u pravljenju filmova o vojnoj problematici. Scenaristi svoje radove nose na „čitanje“ u Pentagon. Ako eksperti ocene da je projekat dobar, režiseri dobijaju vojnu tehniku i ostale „rekvizite“ za snimanje filma.

Rusi imaju sasvim drugačiji plan, jer će studio za snimanje filmova biti vojni i sredstva će dobijati iz vojnog budžeta. „Dežurni kritičari“ smatraju da Ministarstvo odbrane ne bi trebalo da se bavi i filmskom produkcijom, već da taj posao prepusti profesionalcima, poručujući da bi takvi filmovi mogli biti manje kvalitetni. Skepticizam nema osnova, jer vojne filmove neće snimati oficiri već profesionalni režiseri, a u njima će glumiti poznati ruski glumci.

Ako se uđe u filmske arhive sovjetskog vremena, može se konstatovati da su snimljeni brojni dobri ratni filmovi koje pamte starije generacije. Gotovo u svim sovjetskim republikama su postojali filmski studiji. Osim što su takve filmove rado gledali građani SSSR-a, prikazivani su sa uspehom i u inostranstvu. Ispod takvih remek-dela na filmskoj traci potpisivali su se priznati sovjetski režiseri, koji su znali da odaberu kvalitetne glumce.Neke sovjetske ratne filmove i danas voli TV publika. Film „U rat idu samo starci“ je među najpopularnijim, kako se izjasnilo 26 odsto Rusa u anketi koju je, uoči Dana pobede, Sveruskog centra za proučavanje javnog mnjenja. Za svoje omiljene filmove o ratu Rusi navode i „A ovde su zore tihe“, „Oni su se borili za otadžbinu“, „T-34“, „Oficiri“… Veliki uspeh imao je i „Sneg koji gori“, pa potresna filmska priča „Ivanovo detinjstvo“ o dečaku koji je u ratu izgubio oba roditelja. Snimani su i serijali koji su imali veliku gledanost, pa ih i danas sa zadovoljstvom publika prati na TV ekranima, poput „17 trenutaka proleća“ u kome se prikazuje borba ruskih obaveštajaca protiv Nemaca.

Sovjetski ratni film „Noć nad Beogradom“ bio je vrlo popularan i u Jugoslaviji. Režiser Leonid Lukov je u tom filmu angažovao Tatjanu Okunjevsku, koja je opčinila Tita. Kao poznatoj glumici sovjetske vlasti su joj dozvolile da 1946. ode na turneju u šest socijalističkih zemalja. Tako je stigla i u Beograd. Ona je kasnije pričala kako joj je Tito posle premijere predlagao da ostane i živi sa njim. U to vreme ona je imala 31 godinu. Iako nije prihvatila Titovu ponudu, on joj je preko ambasadora SFRJ u Moskvi često slao bukete ruža.

Kad su 1948. pokvareni odnosi između SSSR-a i Jugoslavije, u decembru je Tatjana Okunjevskaja završila u logoru. Nije je zaštitio ni moćni Lavrentije Berija koji joj je bio ljubavnik. Navodno, tako joj se osvetio ministar državne bezbednosti SSSR-a Abakumov jer mu je zbog nasrtljivosti u hotelu „Moskva“ razvalila šamarčinu. Bila je osuđena za neprijateljsku propagandu na deset godina zatvora – odležala je pet.

(Novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. A akoM says:

  Bilo bi im jeftinije i bolje da stvore Ruskog Jamesa Bonda(npr.Igora Stravinskog ili sl.)!

 2. teoretičar says:

  Nema boljih filmova od ruskih filmova. Gledao sam sve verzije Rata i Mira i koječega drugog, ali ruska verzija je nešto iznad mašte. Iako sam većinom i 3/4 veka gledao holivudske filmove, ništa mi nije ostalo u sećanju kao Rat i Mir. Naravno da sam pročitao Rat i Mir daleko pre filma, ali film je sve zapečatio za sva vremena. Dobro, ja jesam dete holivudskih filmova i američke muzike(bilo toga puna Jugoslavija) ali sam bukvalno rastao sa ruskim klasicima i to je oformilo najveći deo mene. Bio sam i danas sam fanatično zaljubljen u ruske klasične romane. Nikad u ljudskoj istoriji nije bilo tako velikih književnih dela niti će ih ikad više biti. Svet treba da se zahvali Rusima za sva njihova književna ostvarenja. Bilo je samo nekoliko pisaca iz drugih država koji su uspeli da se približe Rusima sa pojedinačnim romanima(na primer Viktor Igo sa Jadnicima) ali sve to nekako pada u vodu kada uzmete u ruke ruske klasike. Kosmička lepota.

  • Doktor says:

   BRAVO za komentar!

 3. persida says:

  Dobra ideja, ali ruski filmovi nikada ne mogu da postingnu isti efekat kao filmovi na engleskom naprosto zato sto likovi koji govore ruskim jezikom nikada nece biti bliski zapadnom gledaocu. Tu ne pomaze prevod. Steta, jer Rusi su inace majstori filma.

 4. Milan says:

  Vladajuće elite na Zapadu već vekovima dale su Rusima i Rusiji opasan predznak - naši iskonski neprijatelji. To im treba da bi uvek mogli da povedu neku pljačkaško-otimačku kampanju protiv Rusije. Borba Zapada protiv zaostalog komunizma svela se na borbu protiv Slovenstva. Pogledajte bolje: u novije vreme raspale su se tri slovenske zemlje SSSR, Čehoslovačka i Jugoslavija, a ratovi se vode u slovenskim dvorištima (Jugoslavija, Ukrajina) i što bliže granicama Rusije. Prilikom raspada Čehoslovačke nije bilo rata samo zato što je suviše blizu Nemačke te da eventualna ratna dogadjanja ne bi pogodila i savremenu Nemačku. Filmovi se dosta prate na Zapadu te ruski filmovi mogli bi da polome zapadne laži i dugo gradjena uverenja i predstave o mrskoj i opasnoj Rusiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *