ШОЈГУ И НАРИШКИН УПОЗОРИЛИ ЕВРОПУ: СЕТИТЕ СЕ ПРЕДАКА КОЈИ СУ ПОКУШАЛИ ДА НАС ОСВОЈЕ

ŠOJGU I NARIŠKIN UPOZORILI EVROPU: SETITE SE PREDAKA KOJI SU POKUŠALI DA NAS OSVOJE

23 oktobra 2021

NATO granicama Rusije primiče sve novee i novee snage, demonstrirajući i time nespremnost za ravnopravan dijalog – izjavio je Sergej Šojgu.Reagujući na zahtev nemačke ministarke odbrane Anegret Kramp-Karenbauer da NATO Rusiju obuzdava i „sa upotrebom nuklearnog oružja“, ruski ministar je rekao:

«NATO gomila trupe uz naše granice upravo u vreme takvih traženja da alijansa pređe na vojno obuzdavanje Rusije. Kao niko drugi, ministar odbrane Nemačke mora dobro znati čime su se takve stvari završavale za Nemačku i Evropu!»

Šojgu je u ovom kontekstu podsetio Berlin, Brisel i Vašington na principijelnu poziciju svoje zemlje:

«Bezbednost u Evropi može biti samo zajednička i bez nanošenja štete interesima Rusije. Mi smo za to, a NATO demonstrira da nije spreman za ravnopravan dijalog. Uostalom, njihov plan obuzdavanja preko Avganistana završio se katastrofom koja je stborila probleme celom svetu».

Najoštrije reči na adresu NATO ipak nije uputio general Šojgu.

Reagujući na izjavu generalnog sekretara alijanse, Jensa Stoltenberga, da Moskva nema pravo veta na ulazak Ukrajine u NATO i da će o tome odlučivati samo njegove članice i Kijev, zamenik ministra inostranih poslova RF Andrej Rudenko bio je rezolutan:

«Svaki korak po pitanju članstva Ukrajine u NATO imaće posledice. Prijem Ukrajine u NATO bio bi izuzetno opasan korak koji će primorati Rusiju da reaguje. NATO zna naš stav o Ukrajini».

Visoki funkcioner gornjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov nazvao je „naivnim“ Stoltenbergova uveravanja da Rusija nema razloga da se boji ulaska Ukrajine u NATO:

„On tvrdi da je NATO samo odbrambeni pakt. A koju svoju članicu je štitio 1999-te od Srba dok je bombardovao Beograd i ostatak te zemlje ili Libiju 2011-te? Sjedinjene Države bi sada da NATO uključe alijansu u svoju strategiju protiv Kine. Dakle, neka Stoltenberg ne priča o odbrambenoj prirodi NATO koji se vojno približava granicama Rusije“.

Da bi još jasniji i direktniji, dodao je:

„Same članice alijanse treba da se plaše uključivanja Ukrajine u njen sastav. Ukrajina će, predvođena sadašnjom agresivnom i neodgovornom vladom, učiniti sve da uvede NATO u oružani sukob sa Rusijom, čak i protiv volje brojnih zemalja članica alijanse. A tu prava pretnja vreba i Evropu i sam NATO“.

NARIŠKIN TAKOĐE ZAPRETIO EVROPI

ZAPADNE zemlje koje su u prošlosti pokušavale da osvoje Rusiju trebalo bi da izučavaju istoriju kako bi shvatile da takvi planovi nemaju perspektivu, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

Nariškin je prisustvovao ceremoniji nagrađivanja pobednika Sveruskog takmičenja istoričara koji rade sa omladinom, održanoj u gradu Dmitrovu u Moskovskoj oblasti.

– Zidovi dmitrovskog Kremlja i čitava dmitrovska zemlja pamte i poljske i Napoleonove intervencioniste, dobro pamte i nemačko-fašističke osvajače i svi mi pamtimo to, ali da li pamti današnja generacija dela zapadnih političara kakva je bila sudbina njihovih dalekih i veoma bliskih predaka koji su pokušali da sa oružjem u rukama stupe na rusku zemlju? Savetujem im da uče istoriju kako treba, ali pravu istoriju bez ulepšavanja, bez falsifikovanja – rekao je Nariškin.

Takođe je istakao da je istorija izuzetno važna sfera ljudskog znanja.

KOMENTARI4 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Staljin je sve oprostio Germanima. Nijedan švabov nije streqan zbog odmazde kad su Rusi ušli u Berlin. Dok su fašiti nadirali prema Moskvi, bilo je odmazde i to masovno, Čitava sela su uništena zajedno sa stanovnicima. Svaki treći Belarus je ubijen. Zato zapad nije zapamtio ništa.

 2. independend says:

  Za sve ovo sada je kriv gorbačov.Povukao je rusku vojsku iz nemacke i dozvolio je njihovo ujedinjenje.To je dovelo do katastrofe za ceo svet a rusiju tek čeka katastrofa NUKLEARNOG UNIŠTAVANJA.

 3. ko says:

  Molim boga da krenu na vas pa da ih zbrisete sa zemlje, tad cemo imati mir jer ovi zlocinci 1000 godina vode pljackaske ratove i ubijaju neduzne ljude po celom svetu.

 4. milanm says:

  Ništa od sukoba NATO,USA, a Rusij i Kina na drugoj strani. KAda bi ocenjivao od 1 do 10 rizik koji donosi sukob to je čista 11. ada bi postojala mogućnost za zapad kada bi procenili da su te dve zemlje slabe vojno tada bi poverovao da će biti sukoba. GLavna analiza ide koliko moramo da to platimo i da li su financieri voljni da to podnesu i da li vide u investovanju u ta i te sukobe interes. Ništa se ne može postići samim sukobom, samo iznutra u Rusiji i Kini se može nešto postići i to ne za dugo.Nadalje imamo ekonomsku povezanost kojom se unapred rukovovdi "zapad". Priča o krizi je stara kao i ovaj svet i to je čista manipulacija te zarad krize eće biti sukoba, pa kriza je uvek sveprisutna kao i sam život kad se rodiš prelazi domenu konstantne krize da ne kažem patologije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *