ШОЈГУ МАТИСУ: 1.500 Сиријаца погинуло од ваших бомби за последњих неколико месеци

ŠOJGU MATISU: 1.500 Sirijaca poginulo od vaših bombi za poslednjih nekoliko meseci

15 decembra 2018

Oko 1.500 Sirijaca poginulo je od napada međunarodne koalicije predvođene SAD u dolini reke Eufrat u poslednjih nekoliko meseci, navodi se u pismu koje je ruski šef odbrane Sergej Šojgu uputio svom američkom kolegi Džejmsu Matisu.

Kako se navodi, ti civili su poginuli prilikom pokušaja avijacije međunarodne koalicije da likvidiraju oko 2.000 terorista koji drže pod kontrolom ta naseljena mesta.U pismu ruski ministar takođe ocenjuje i da koalicija već šest meseci bezuspešno pokušava da uništi ostatke terorista u mestu Hadžin.

Šojgu je takođe predložio Matisu i da se njih dvojica sastanu kako bi razgovarali o nesuglasicama po pitanju Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, kao i o drugim aktuelnim problemima.

„Ruska strana je zainteresovana za otvoreni dijalog sa Pentagonom. Međutim, iako je pismo Pentagonu poslato još pre tri dana, nikakav odgovor nije usledio“, novinarima je precizirao portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

KOMENTARI13 komentara

 1. Deda Micko says:

  Sojgu i Putin mole Pentagon za razgovor, pa ovo je tragedija. Isto tako i nas Vucko bi da razgovara sa spitarskim zlocincima. Uzas ko vlada Rusijom, hitno smeniti mlakonju Putina i pecarosa Sojgua. Vec godinama ih gledam kako lupetaju i lazno se predstavljaju.

  • padre says:

   Zar ti stvarno misliš, da Šojguju to nije jasno, pa bi ga malo posavetovao iz ličnog iskustva?

   • Deda Micko says:

    Ako mu je sve jasno, a nista povodom toga ne cini, onda nesto sa njim nije u redu. Ili je cvikadzija ili pokvaren.

    • Miraš says:

     Deda Smigole, ti očajnički nastojiš da širiš trulež svog pokvarenog srca. Kako po tebi Šojgu ne čini ništa? Upravo ih je pismeno opomenuo i puštaju vest o tome koju može da čuje ceo svet. U svemu što se radi mora se najpre probiti istina, mora se dobiti najpre informativni rat. Ti si jako glup, na nivou malog deteta. Šta bi ti? - Da sad utrće Rusi vojno istočno od Eufrata tu blizu sirijske granice sa Irakom a to je zasad teže izvodljivo. Zatim da Rusi nema sumnje uz gubitke ipak uspeju da razjure Amerikance, mada je rizično da li bi uspeli i uz gubitke da ih odatle oteraju. Tako bi krenuo svetski rat sa direktnim sukobom dve najveće vojne sile.

    • Miraš says:

     Da bi osvojili bilo koju teritoriju istočno od Eufrata pa i ovu na jugoistoku Sirije moraju najpre značajno severnije da osvoje rejon Al Tabke i veliku branu na Eufratu. Spuštanjem te brane ranije su im plavili mostove na Eufratu, a svi mostovi na toj reci porušeni su od ranije. Tek onda mogu da naprave stabilne pontonske mostove preko Eufrata preko kojih može da prelazi teža vojna tehnika. Moraju za odbranu mostova primaći i najbolje PVO sisteme zbog aviona američke koalicije. To bi mogli da urade tek kad završe džihadističko uporište Idlib ili da ga bar značajno smanje. Sada jedino mogu da rade na Idlibu i eventualno još da na jugu Homsa da iz baz Tanf pošalju amerikance kući. Kada bi to postigli tek onda razmotriti šta dalje raditi. Tada bi bilo aktuelno da se Sirijski Kurdi okrenu ka Damasku, a u tom slučaju osvajanje teritorija istočno od Eufrata ne bi bilo neophodno.

 2. Velika Metla says:

  Što si ga nasekiraoooooooooo............! Neće moći oka sklopiti! Eeeeeeeee,moj,ti! Pa taj nacistički šljam,zvani amerikanci,neće prezati ni od toga da pobiju ceo svet,samo ako im je interes! Nikada vi Rusi nećete shvatiti elementarne stvari!

  • Miraš says:

   RUSI U SIRIJI KONSTANTNO RADE NE KOMENTARIŠUĆI PUNO, A ONI KOJI NA TOME AMA BAŠ NIŠTA NE RADE UBIŠE SE OD OBLAJAVAJUĆIH KOMENTARA RUSA I RUSIJE. Sirijski "SOUTHFRONT" piše, a Rusi prenose i ne demantuju tu vest da u sirijskoj pokrajini Suvejda pravi se nova ruska baza u blizini velike i divlje SAD baze u oblasti Tanf na jugu pokrajine Homs. Pored ruskog osoblja u toj bazi raspoređeni su sistemi PVO i očekuje se dolazak teške mašinerije. Baza se nalazi u Zaza regionu, u kom je bila jaka tačka američkih specijalnih snaga u 2017 godini. Očigledno je da stvaranje takve baze je deo mera usmerenih na pomoć sirijskoj vladi u obnovi što sigurnije kontrole nad sirijsko-jordanskom granicom. Ruske vojne snage prisutne u Siriji su već pružile pomoć u čišćenju ISIS u Suvejdi i u istočnom Homsu )region SAFA), a baza u blizini teritorije koju su okupirali Amerikanci očigledno imaće zadatak da oteža mogućnosti SAD da šalje terorističke grupe u dubinu Sirije vršeći sve jači pritisak na vojne snage SAA u Tanfu. Prepričano iz teksta "Rossiйskaя baza v Suveйde" . PITAM SE DA LI JE OVO PUT DA SIRIJSKE IZBEGLICE IZ IZBEGLIČKOG KAMPA RUKBAN BUDU OSLOBOĐENE I ZATIM DA AMERIKANCI NAPUSTE BAZU TANF.

   • Miraš says:

    ISPRAVKA: vršeći sve jači pritisak na vojne snage SAD koje se nalaze u Tanfu. (Greška je ono "SAA")

   • Deda Micko says:

    Sta ti imas od ruskih baza u Siriji? Mene interesuje sta ce biti sa Srbima?

    • Miraš says:

     Ova vest govori o Siriji, držim se teme. I u našem interesu je da Sirija bude oslobođena ne samo od terorista-džihadista nego i od američkog vojnog prisustva jer Amerikanci su tamo terorista broj 1. Videti kako će oni konačno otići iz baze Tanf na jugu Sirije za nas je interesantno iskustvo. Medjutim za razliku od Sirije Ameri kod nas na KIM imaju status mirovnih snaga UN i zato će ih biti teže poslati kući (oterati). Kod nas moraće se nešto drugo primeniti te najpre da se podrije njihovo prisustvo na KIM po tom mirovnjačkom osnovu. Time što su dozvolili formiranje vojske Kosova prekršili su ulogu misije mirovnih snaga UN.

    • Miraš says:

     Reč je i o našoj braći u Donbasu. Rešenja za Ukrajinu videće se tek kad Amerikanci napuste Siriju. Tada će američki interes za Ukrajinu oslabiti jer biće im jasno da igrajući protiv Rusa bilo gde pa i u Ukrajini mogu samo da izgube. To nije sve. Ameri Ukrajince vide kao sredstvo tačnije kao topovsko meso da Ruskoj federaciji zadaju podmukao udarac sa strane da bi otežali rusku vojnu pomoć Siriji. Kada budu morali da napuste Siriju onda će splasnuti ovo njihovo nakaradno intersovanje za Ukrajince. Takođe ne odgovara im što biće izgrađen Severni tok-2 ruski gasovod prema Nemačkoj iz dva razloga: 1) ne uspeva im ekonomsko davljenje Rusije 2) nameće se da oni kao kolonizatori Ukrajine moraće da izdržavaju Ukrajince a njihov plan je bio da oni Ameri samo vladaju Ukrajinom a da Rusija sluša i potpomaže tj. da izdržava Ukrajinu. Malo morgen.

 3. E.Lirsch says:

  Matisa zabolke zavraceni zbog mrtvih Sirijaca. Ali ni Sojgu ne tuguje. Kolateralna steta.

  • padre says:

   S tom razlikom, da jih Šojgu ne ubija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *