ШОЈГУ: Може се снимити холивудски филм о Путиновом путовању у Сирију

ШОЈГУ: Може се снимити холивудски филм о Путиновом путовању у Сирију

7 јануара 2021

Организација посете руског председника Владимира Путина Дамаску у јануару 2020. године добар је приручник и трилер гори од холивудског, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Када би се снимио детаљан филм у којем би све било обелодањено, то би могао да буде, с једне стране, врло добар уџбеник и приручник за организовање те врсте рада свих служби, без изузетка… А, с друге стране, био би такав трилер, гори од сваког холивудског или било којег другог“, рекао је он у интервјуу за документарни филм Евгенија Подубног „Без права на грешку. Божићна посета Дамаску“ који је приказан на телевизији „Русија 1“.Како је рекао, припрема Путинове посете Дамаску почела је много пре путовања и истакао да је обављена комплетна процена могућих претњи.

„Била је спроведена потпуна, комплетна, дубока процена свих претњи. Требало је да се уради много тога, а да се притом не побуди свачије интересовање: ‘А шта они ту раде? Чиме се ту баве?’ Почели смо много пре тога… На пример, рад на праћењу неких транспорта“, рекао је шеф војног ресора.

Шојгу је истакао да је уочи посете руског председника Дамаску напетост расла из минута у минут, јер је могао да бити ометен.

Истовремено, руски министар одбране истакао је да је Путин сам донео одлуку о посети Сирији почетком 2020. године и да је то било сумирање резултата главне руске војне операције против терористичких снага у тој земљи. Према његовим речима, до такве одлуке председника довели су извештаји разних служби, пре свега Генералштаба, о томе да је дошло време да се заврши главна војна фаза у Сирији и да се започне фаза обнове мирног живота. Он је нагласио да је Путинова посета показала грађанима Сирије и целом свету прелазак земље у нову фазу.

Опасности које су вребале

Са своје стране, начелник Генералштаба оружаних снага Русије Валериј Герасимов рекао је да су предузете све могуће мере за уклањање цурења информација.

„Јер ово је Исток и сви људи желе да, какве год информације добили, што пре то боље пренесу суседима или другима. За 10 минута ће половина Сирије знати о свим информацијама, а све се припрема путем мобилних телефона и томе сличном“, објаснио је он.

Према његовим речима, најбољи начин да се избегну слична „цурења“ је да се једноставно не деле информације ни са ким.

„На тај начин смо и морали да радимо“, додао је.

Он је такође испричао да је било покушаја да се од Путинове посете Дамаску створи мит да заправо путује Шојгу.

„Најпре смо морали да организујемо обављање свих тих задатака за осигуравање безбедности посете, не откривајући суштину плана и сврху тих догађаја. Прво се појавила гласина и створен је мит да путује министар одбране“, рекао је Герасимов.

Додао је да је припрема Путинове посете успешно држана у тајности, упркос чињеници да је морала да се провери читава рута кретања по Дамаску.

О Путином боравку у Сирији говорио је и начелник Главне управе Генералштаба оружаних снага Русије, адмирал Игор Костјуков. Како је рекао, војници и специјалисти из других безбедносних структура Русије и Сирије могли су да одахну тек када је авион руског председника, који је полетео из Дамаска, напустио зону противваздушне одбране.

„Одахнули смо када је авион са председником кренуо ка Истанбулу (одмах из Дамаска, Путин је отишао у Истанбул) и напустио зону ПВО“, рекао је Костјуков.

Путин је посетио Дамаск 7. јануара 2020. Посетио је командни пункт руских оружаних снага и водио преговоре са сиријским председником Башаром Асадом. Возио се и кроз Дамаск, посетио православну цркву Свете Девице Марије и једну од најстаријих џамија на свету – Умејадску џамију.

KOMENTARI2 коментара

  1. I Love Jesus says:

    Ma jeste samo vam treba jedan drogirani režiser i pomazanje lovom da bi dobili čisto bacanje para. Jeste Putin car, nego zar je jedan i šta će mu to da caruje obmanjujući se sam sobom. Jedan je Car, Gospod naš i Spasitelj a taj je platio cenu za sve naše grehe, i Njegove filmove je snimao Holivud, ali to su filmovi patnje kojima se pobeđuje ljudski greh na krstu i Golgoti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u