ШОЈГУ одговорио Картеру!

ŠOJGU odgovorio Karteru!

10 januara 2017

1018073220-shoigu-54

Šef Pentagona Ešton Karter pobrkao je zemlje kada je govorio o nultom doprinosu Rusije borbi protiv terorizma u Siriji – ocenio je Sergej Šojgu.

Ministar odbrane RF Kartera nije formalno imenovao, ali je dodatno ukazao:

„Odgledao sam nastup kolege koji je tvrdio da je Rusija dala nulti doprinos borbi protiv terorizma u Siriji i na Bliskom Istoku. Mogao bih složiti sa „nultim doprinosom“ da ga nije pripisao pogrešnoj zemlji“.

Šojgu je posebno naglasio da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Siriji izvršile sve zadatke koje im je Vladimir Putin postavio, iako nije imala podršku američke koalicije koja dejstvuje u vazdušnom prostoru Iraka i Sirije.

A o učinku koalicije na čelu sa SAD, rekao je:

„Ta koalicija nije imala ni nulti učinak. Njen učinak je u minusu!“

Šojgu je istakao da je upravo ta okolnost iziskivala da Rusija u Siriji angažuje i grupu brodova oko nosača aviona „Admiral Kuznjecov“, i dodatnu avijaciju, a i vojnu policiju.

Posebno je naglasio da će – isključivo zahvaljujući sirijskoj armiji, naporima Rusije i njenih partnera – u Astani, glavnom gradu Kazahstana, doći do međusirijskih mirovnih pregovora.

Rusija je od kraja prošle godine zaustavila sve vojne operacije, osim vazdušnih udara po položaja po pozicijama i objektima dveju glavnih terorističkih formacija – Islamske države i Džebhat an-Nusra. Sirijske Al Kaide koja se – po savetu svojih sponzora Amerikanaca – preimenovala u Džebhat Fatah aš-Šam.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Najvažnije da Rusi shvate ko su im "partneri".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *